Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η φετινή σεζόν δεν έχει ακόμη τελειώσει- άλλωστε οι αφίξεις και τον Οκτώβριο κινούνται σε υψηλά επίπεδα- ένας πρώτος απολογισμός εντούτοις της τουριστικής περιόδου ήδη γίνεται και είναι θετικός. Τα έσοδα φέτος αναμένεται να είναι πάνω από τα επίπεδα του 2019, χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με εισπράξεις στα 18,2 δισ., κρατήσεις εξακολουθούν να γίνονται με τους δημοφιλείς προορισμούς να παραμένουν ανοικτοί και τις πληρότητες να κυμαίνονται σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάνω από το 70%.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος προέβλεψε πως στο ταμείο του τουρισμού αυτή τη χρονιά θα μπουν γύρω στα 18,8 με 19 δισ. ευρώ, καθώς και ο προηγούμενος μήνας εξελίχθηκε πολύ καλά από πλευράς τουριστικής ροής, χωρίς να αποκλείεται τα έσοδα να φτάσουνε και σε υψηλότερα επίπεδα, με βάση και τις επιδόσεις του Αυγούστου (τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού αναμένονται σε δύο εβδομάδες). “O ελληνικός τουρισμός, παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη τη φετινή χρονιά, ανακτώντας πλήρως, σε ότι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τα προ της πανδημίας επίπεδα” είχε δηλώσει με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα τουρισμού.
“Το 2022 ήταν μια πολύ θετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό παρά τις διεθνείς εξελίξεις και εκτιμάται ότι θα σημειωθεί ρεκόρ εισπράξεων που θα προσεγγίσουν τα 19 δις. Όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων πρόκειται για μια μεταβατική χρονιά, καθώς έχουμε μια αύξηση από 30% έως και 40% ανά δωμάτιο- διανυκτέρευση στο λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, σε συνδυασμό με υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν από την περίοδο της πανδημίας. Η μεγάλη εικόνα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, ανάμεσα σε προορισμούς που διαθέτουν οργανωμένες δομές και σε άλλους που είναι λιγότερο δημοφιλείς” σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.
Όπως εξηγεί, ο Σεπτέμβριος και ίσως και ο Οκτώβριος πλησιάζουν τα επίπεδα του 2019 σε αρκετούς προορισμούς και στο Νότιο Αιγαίο αναμένεται να τα ξεπεράσουν, ενώ η συζήτηση για επέκταση της σεζόν τον Νοέμβριο έχει πολύ συγκεκριμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και αφορά Κρήτη, Ρόδο και Κω και ίσως κάποιες πόλεις, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
“Δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο, οι προκλήσεις θα είναι μπροστά μας τους μήνες που ακολουθούν για τις δωδεκάμηνης λειτουργίας επιχειρήσεις, ιδιαίτερα του ορεινού και ημιορεινού όγκου της ηπειρωτικής Ελλάδας που παίρνουν τη σκυτάλη αυτόν τον δύσκολο χειμώνα και έχουν ανάγκη από ειδική στήριξη και μέριμνα. Ευχόμαστε, η ενεργειακή – οικονομική κρίση στην Ευρώπη που επηρεάζει την καταναλωτική δύναμη βασικών αγορών για τον ελληνικό τουρισμό να έχει σύντομη διάρκεια και προσδοκούμε να έχουμε μια μετάβαση στο 2023, με καλύτερους όρους και συνθήκες” προσθέτει ο κ. Τάσιος.
Η αεροπορική κίνηση τον Οκτώβριο
Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις φτάνουν τις 622 χιλιάδες. Το διάστημα από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου οι θέσεις φτάνουν τις 584 χιλιάδες και τις 540 χιλιάδες από τις 17 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου.
Όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί βλέπουν ακόμη τους τουρίστες να έρχονται. Ξεχωρίζει η Σαντορίνη με πληρότητες στο 80%, αλλά και η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος που στηρίζονται σε σημαντικό ποσοστό στον μαζικό τουρισμό. Η τουριστική κίνηση ανακάμπτει και για την Αθήνα αυτό το μήνα, που λόγω και του καλού καιρού πλημμυρίζει από τουρίστες που την επιλέγουν ως προορισμό city break, αλλά και συνδυαστικά με επισκέψεις σε νησιά.
Τα νούμερα των αφίξεων και των εσόδων
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 15,4 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 15,6 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, με τη μείωση να περιορίζεται μόλις στο 1,1% ή 174 χιλ. αφίξεις. Στο οκτάμηνο, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 2,8 εκατ. σημειώνοντας αύξηση +167 χιλ./+6,3%. Στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 1,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +313 χιλ./+39,8%. Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 3,5 εκατ. σημειώθηκε αύξηση κατά +154 χιλ./+4,6%. Τέλος, στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση +269 χιλ./+11,6% ενώ καταγράφηκαν 2,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Στον αντίποδα, οι οδικές αφίξεις υπολείπονται του 2019. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 5,7 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 8,6 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Αυγούστου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -34,3%/-3,0 εκατ. οδικές αφίξεις.
Στο κρίσιμο σκέλος των τουριστικών εσόδων, από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Ιούλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 2,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 8.849 εκατ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από την Γερμανία αυξήθηκαν κατά 12,4% και διαμορφώθηκαν στα 1.637 εκατ., ενώ από τη Γαλλία κατά 18,7% στα 660 εκατ. Άνοδο 14,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.478 εκατ.
Η δήλωση του κ. Τάσιου
εδώ