03-11-2008
Δελτίο Τύπου
Ρητή δέσμευση για στενή συνεργασία και συντονισμό ενεργειών με τους τουριστικούς φορείς καθώς και για έντονη κινητοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με στόχο, την πλήρη υποστήριξη του Ελληνικού Τουρισμού κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και την επίλυση των χρόνιων ζητημάτων που τον απασχολούν, ανέλαβε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος ενώπιον του Ξενοδοχειακού Κλάδου.
Συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), την Παρασκευή 31-10-2008 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Philoxenia 2008 στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που υλοποιεί ή προγραμματίζει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προκειμένου, να αντιμετωπιστούν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στον Ελληνικό Τουρισμό, να ενισχυθούν έμπρακτα οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από την Πολιτεία και να θωρακισθεί θεσμικά και ουσιαστικά ο τομέας.
Ως ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για το προσεχές διάστημα, αναδείχθηκε η ανάγκη τόνωσης του ενδιαφέροντος σε επίπεδο ζήτησης για την Ελλάδα με στόχο να δημιουργηθεί μία ικανοποιητική ροή προκρατήσεων στις βασικές αγορές προέλευσης τουριστών, εξέλιξη που θα αποτρέψει τους τουριστικούς οργανισμούς (TourOperators) από το να προχωρήσουν σε περικοπές αεροπορικών θέσεων και πακέτων ταξιδιών για τους ελληνικούς προορισμούς για την επόμενη τουριστική περίοδο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει ευρύ γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων τουριστικών οργανισμών με συγκεκριμένες προτάσεις και κίνητρα συνεργασίας, ενώ οι Ξενοδόχοι από την πλευρά τους, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ειδικές προσφορές για το αμέσως προσεχές διάστημα. Όπως διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Ξενοδοχειακού κλάδου ο κ. Σπηλιωτόπουλος, οι συνεργασίες με τους τουριστικούς οργανισμούς είναι προσεκτικά μελετημένες και απολύτως συμβατές με το Κοινοτικό Δίκαιο και τους Κανόνες Ανταγωνισμού ούτως ώστε να μην προκύψουν προβλήματα, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.
Απαντώντας σε ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά των Ξενοδόχων, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων:
o Διαβεβαίωσε ότι το χρόνιο ζήτημα των κολυμβητικών δεξαμενών επιλύεται οριστικά καθώς το Σχέδιο Ρύθμισης που συνέταξε και προωθεί το Υπουργείο, υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς και προωθείται προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.
o Εξέφρασε τη αισιοδοξία ότι και το άλλο μείζον ζήτημα της λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχείων με πολεοδομικές εκκρεμότητες θα διευθετηθεί, καθώς, όπως είπε, υπάρχει καθημερινή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Τουριστικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να βρεθεί η ενδεικνυόμενη λύση.
o Δεσμεύθηκε να εξεταστεί σε νέα βάση το ζήτημα της γραφειοκρατίας και της έλλειψης ενιαίας κατεύθυνσης των αρμόδιων υπηρεσιών ως προς τα θέματα αδειοδοτήσεων και λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανά τη χώρα. Ζήτησε να κωδικοποιηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τόνισε ότι αν εντοπιστούν σκοπιμότητες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τότε θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις.
o Υπογράμμισε ότι η στενή συνεργασία και η αμφίδρομη επικοινωνία με την ενιαία, πλέον, εκπροσώπηση του τουριστικού τομέα, θα ενταθεί και επισήμανε ότι η κοινή πορεία μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τον τομέα.
Τα αιτήματα της ΠΟΞ
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, είχε θέσει στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου και τα οποία έχουν ως εξής:
- Να υπάρξει έντονη κυβερνητική παρέμβαση προς τις Τράπεζες προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα αρνητικής αντιμετώπισης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και οι αυστηρότεροι όροι συνεργασίας που άρχισαν μονομερώς να επιβάλλονται το τελευταίο διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ανδρεάδης, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και να μην δυσχεραίνεται ο δανεισμός με «ακριβό κόστος χρήματος» γιατί αλλιώς οδηγούμαστε σε «στραγγαλισμό» των επιχειρήσεων και κατά προέκταση σε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες αφενός μεν για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και για μια σειρά άλλων παραγωγικών τομέων που επηρεάζονται από αυτές. H ΠΟΞ στηρίζει τα σχετικά αιτήματα του ΣΕΤΕ, που έχουν υποβληθεί στους αρμόδιους υπουργούς για την πολιτική των Τραπεζών απέναντι στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
- Να ληφθεί σειρά μέτρων από την κυβέρνηση με στόχο την ανακούφιση από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών:
– Άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για κατάργηση του Τέλους Παρεπιδημούντων 2%.
– Απόσυρση του μέτρου καταβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από το 2009.
– Επίσπευση της καταβολής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των οφειλών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως πχ. επιστροφές ΦΠΑ και Επιχορηγήσεις υλοποίησης επενδύσεων.
– Επίσπευση των εγκρίσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο που καθυστερούν, με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων και την άμεση αύξηση των θέσεων εργασίας.
– Επιδότηση των, εν λειτουργία, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση – αύξηση των θέσεων εργασίας, αντί του μέτρου επιδότησης της μη εργασίας.
- Να προχωρήσει επειγόντως το Σχέδιο Ρύθμισης για τη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχείων.
- Να δοθεί τέλος στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που ταλανίζουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, παρατηρείται το φαινόμενο, οι τοπικές υπηρεσίες να ερμηνεύουν κατά το δοκούν το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των ξενοδοχείων, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα αλλά και σύγχυση. Η ΠΟΞ ζήτησε από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ την έκδοση εγκυκλίων για ενιαίες κατευθύνσεις και ορθολογική εφαρμογή των σχετικών νομικών πλαισίων.
- Να επεκταθούν τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού χρονικά και να αυξηθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια – επιδοτήσεις, προκειμένου και να διευρυνθεί η σημαντική αυτή κοινωνική παροχή σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και να ενισχύονται, περαιτέρω, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτά.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις και στην κρίση που απειλεί τον Ελληνικό Τουρισμό την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι η Ελληνική Ξενοδοχία έχει επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές σε ανάλογες περιόδους και ότι κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή την έκταση και την ακριβή μορφή των επιπτώσεων που θα υπάρξουν. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.
Νίκος Αγγελόπουλος σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κρίσης και αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης συντονισμού και συγκεκριμένων αποτελεσμάτων από πλευράς κυβέρνησης συνολικά, ιδίως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Συγκεκριμένες προτάσεις έχουν υποβληθεί και αναμένεται από τα αρμόδια Υπουργεία η υλοποίησή τους. Αναφερόμενος στη συνεργασία του ΣΕΤΕ με την ΠΟΞ και την ένταξη στον Σύνδεσμο και άλλων κλάδων της τουριστικής οικονομίας, ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι με την ενιαία εκπροσώπηση του τομέα έχει αρχίσει να αλλάζει και η αντιμετώπιση από την Πολιτεία αλλά πρόσθεσε ότι η, περαιτέρω, βελτίωση της κατάστασης θα απαιτήσει χρόνο.
Βράβευση Βασίλη Μηναΐδη
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Προέδρων της ΠΟΞ, η διοίκηση της Ομοσπονδίας βράβευσε τον επίτιμο πρόεδρό της και Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Βασίλη Μηναΐδη για την μακροχρόνια και πολύτιμη προσφορά του στον Ξενοδοχειακό Κλάδο. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Το Συμβούλιο, στο οποίο παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Υπ.Τ. ΑΝ. κ.
Σ. Ευσταθόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας Υπ.Τ.ΑΝ. κ.
Στ. Βλαστός, ο Πρόεδρος ΕΟΤ κ.
Α. Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ.
Η. Βάλβης και εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, διεξήχθη με αθρόα συμμετοχή Προέδρων και εκπροσώπων Ξενοδοχειακών ενώσεων από όλη τη Χώρα.