Αθήνα, 17-05-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, δυστυχώς φανέρωσαν στα μάτια όλων μας την ανεπάρκεια του πολιτικού μας συστήματος, όπως και τη δυσκολία του να αντιληφθεί, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει –μαζί με τη χώρα– χιλιάδες Έλληνες και χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως και τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Αν και ξέρουμε ότι, παρά τις δυσκολίες,”στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”, η επικρατούσα κατάσταση προκαλεί, δυστυχώς, έντονο προβληματισμό και βαθύτατη αγωνία στον τουριστικό κλάδο.
Χωρίς να υποτιμούμε την κρισιμότητα και την ιστορικότητα των στιγμών και χωρίς να υποβαθμίζουμε τις προτεραιότητες, απ΄ την πλευρά μας, οφείλουμε να ενημερώσουμε Πολιτεία και Κοινή Γνώμη και να ζητήσουμε συγκεκριμένες δράσεις, υπέρ του τουρισμού, με τον χαρακτήρα του “κατεπείγοντος”:
Στην “καρδιά” της περιόδου κλιμάκωσης των κρατήσεων, στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει, όταν οριστικοποιούνται οι επιλογές εκατομμυρίων καταναλωτών για τους προορισμούς διακοπών τους, η Ελλάδα, εκ νέου, μονοπωλεί αρνητικά τη διεθνή ειδησεογραφία και τα ξένα ΜΜΕ “αναμασούν” σενάρια περί “εξόδου από το Ευρώ”, περί “άτακτης χρεοκοπίας”, κ.λπ., ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαντούν επί τέτοιων ενδεχομένων, δίνοντάς τους υπόσταση.
Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων να παρουσιάζει (εκ νέου) υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%. Ειδικότερα:
· Κέρκυρα, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%,
· Κρήτη: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%.
· Κυκλάδες: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30%
· Κως: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 40%. Επιπλέον, παρατηρούνται λίγες, ευτυχώς, ακυρώσεις, σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις.
· Πελοπόννησος, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%
· Χαλκιδική μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30%.
Σημειώνεται πως ο συνήθης αριθμός κρατήσεων, αυτήν την εποχή, σε επίπεδο επικράτειας, ανέρχονται στο επίπεδο των 110.000 κρατήσεων ημερησίως. Εύκολα επομένως μπορεί να γίνει αντιληπτή η απώλεια εσόδων για τη χώρα, στην περίπτωση που, τελικά, οι “διαφυγούσες” κρατήσεις κατευθυνθούν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη, αυτήν τη στιγμή, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα από το Ελληνικό κράτος, προκειμένου να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκεφθεί τη χώρα μας, είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους “κινδύνους” ή “απειλές”.
Ότι ο επισκέπτης που βρίσκεται οπουδήποτε στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζει και δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη διαμονή του, τις μετακινήσεις του και τις πάσης φύσεως συναλλαγές του.
Επιπρόσθετα, είναι ομοίως επιτακτική η ανάγκη, στο πλαίσιο της λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπενθυμίζουμε πως ο τουρισμός είναι ο κλάδος εκείνος που μπορεί να δώσει αληθινή ελπίδα, αληθινή διέξοδο και αληθινά έσοδα – σε όλους μας.
1
Σταδίου 24, 105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210-3312535–6
Fax: 210-3230636
E- mail : info@hhf.gr