Blog Δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΞ στο insider.gr (15.11.2020)

Δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΞ στο insider.gr (15.11.2020)

Στα 150 εκατ. ευρώ οι οφειλές της TUI προς τους Έλληνες ξενοδόχους.

Μεγαλύτερες φουρτούνες στο ήδη «θολό τοπίο» του τουρισμού αναμένεται να φέρουν οι καθυστερήσεις πληρωμών των ξενοδόχων από την Tui με πολλούς επιχειρηματίες του χώρου να ανησυχούν για την επιβίωσή τους, σε μια εποχή που η ζήτηση έχει μηδενίσει εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η ανάκαμψη του κλάδου προβλέπεται όχι απλά σταδιακή αλλά και αργή.

Το πρόβλημα υπογράμμισε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο ο μεγαλύτερος tour operator και συνεργάτης πολλών ελληνικών ξενοδοχείων αναμένεται να μεταθέσει την πληρωμή των οφειλών του στους Έλληνες ξενοδόχους για τον Μάρτιο του 2021. Να θυμίσουμε ότι η Tui είχε υποσχεθεί από την αρχή της υγειονομικής κρίσης να φέρει στην χώρα περί το 1 εκατ. τουρίστες, στόχο που όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. ο κ. Σεμπάστιαν Έμπελ (Sebastian Ebel), μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της TUI, ανέμενε να πιάσει επεκτείνοντας για πρώτη φορά την σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο.

Το θέμα ωστόσο δεν είναι καινούργιο, με φορείς της αγοράς να αναφέρουν εδώ και αρκετό καιρό ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε δυσμενή θέση και θα δυσκολευτούν να βγουν από αυτή. «Δεν ξέρω πως θα διεκδικήσουν χρήματα τη δεδομένη συγκυρία» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος ερωτηθείς για το θέμα με τις πληρωμές των ΤΟ, τονίζοντας ότι «πολλές επιχειρήσεις περίμεναν αυτά τα λεφτά μιας και δεν αποτελούν απλά κέρδος αλλά και μέρος των εξόδων τους».

Μια πρώτη εκτίμηση για το βάρος των επιχειρηματιών του τουρισμού από την έκθεσή τους στον μεγαλύτερο tour operator που δραστηριοποιείται στη χώρα μας δίνει η πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής προκύπτει ότι οι Tour Operators οφείλουν στα ξενοδοχεία του νησιού Ρόδου το 46% του τζίρου τους, δηλαδή πάνω από 90 εκατ. ευρώ με το μερίδιο της TUI να ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ περίπου. Η Ένωση μάλιστα εκτιμά ότι η απόφαση της TUI Group, να αποπληρώσει το 75% των οφειλών της μετά τον Μάρτιο του 2021, αφορά ποσό άνω των 30 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ο τζίρος των Ξενοδοχείων της Ρόδου από Tour Operators κυμάνθηκε περίπου στα 200 εκ. ευρώ ενώ οι συνολικές αφίξεις ήταν 600.000 (με πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, εκ των οποίων οι μισές εκτός της υψηλής περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου, άρα με χαμηλότερες τιμές ανά ημέρα.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που μεταφέρει στο insider.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος κάνοντας μάλιστα λόγο για «καταχρηστική κίνηση από πλευράς της TUI» κι εκτιμώντας πώς οι οφειλές της TUI στα ελληνικά ξενοδοχεία ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος «έχουμε δύο κατηγορίες tour operator στην covid εποχή, αυτές που έχουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα η TUI και αυτές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω κορονοϊού αλλά έχουν καλύτερη λειτουργικότητα και κάνουν στα πλαίσια του εφικτού προσπάθεια για να λειτουργούν φυσιολογικά. Για παράδειγμα άλλοι TOs όπως οι DER, Alltours, FTI φαίνεται ότι προσπαθούν να κάνουν διάλογο με τα ξενοδοχεία, να βρουν λύσεις και δεν κινούνται καταχρηστικά. Εν αντιθέσει Οκτώβριο μήνα, η TUI επικοινωνεί με τους ξενοδόχους και αντί για την αποπληρωμή των 60 ημερών που έχει προσυμφωνήσει τους λέει αν υπογράψεις χαρτί να αποπληρωθείς τον Μάρτιο ή το Απρίλιο τότε θα πάρεις σήμερα το 25% των οφειλών. Αν αυτό δεν είναι καταχρηστικό τότε ποιο είναι;» σημειώνει χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι «οι περισσότεροι ξενοδόχοι δέχονται την συμφωνία αφού δεν έχουν άλλη επιλογή λόγω των συνθηκών».

Όσον αφορά στις αιτιάσεις της TUI ότι έχει ήδη πληρώσει μέρος των ξενοδόχων ο κ. Τάσιος εξηγεί ότι με την πληρωμή που έχει γίνει έχει εκκαθαρίσει τις οφειλές μόνο μέχρι και τις 31 Ιουλίου».

Σε μια προσπάθεια να αποτιμήσει την έκθεση των ελληνικών ξενοδοχείων στο όμιλο της TUI ο κ. Τάσιος αναφέρει ότι πέρα από τα 40 εκατ. ευρώ οφειλών στα ξενοδοχεία της Ρόδου, οφείλει στα ξενοδοχεία της Κρήτης περί τα 60 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 50 με 60 εκατ. ευρώ υπολογίζονται στη διασπορά της χώρας».

«Και μιλάμε για μια εταιρεία που έχει δανειστεί σχεδόν 3. δισ. από την γερμανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας και σε ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οι μέτοχοι δεν συμφωνούν εκτός από τον ρώσο μεγαλομέτοχο της εταιρείας (σ.σ. Alexei Mordashov). Όλα αυτά έχουν τα χαρακτηριστικά μιας μη καλής εξέλιξης» τονίζει εμφατικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο και με αφορμή την TUI, «είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε άμεσα μια πολιτική απόφαση για ένα «ταμείο επιβίωσης», δηλαδή για κυβερνητικές αποφάσεις που θα έχουν και πολιτική χροιά και θα στοχεύουν στην επιβίωση του επιχειρείν της χώρας και στη διάσωση των θέσεων εργασίας». «Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να έχουμε προβλήματα και στον κοινωνικό ιστό της χώρας στο πολύ δύσκολο εξάμηνο που έρχεται», όπως εξηγεί.

Την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων υπογραμμίζει άλλωστε και ο αριθμός των καταλυμάτων που παραμένουν ανοιχτά αυτή την περίοδο, τα οποία σύμφωνα με τον κύριο Τάσιο δεν ξεπερνούν τις 2.000 από το δυναμικό των 10.000 που έχει η χώρα μας. Μάλιστα όπως επισημαίνει «πολλά εξ αυτών δρομολογούν το κλείσιμό τους το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση για τις γιορτές. Είμαστε σε υψηλά φορτία επιδημιολογικών δεδομένων και με κλειστές επιχειρήσεις πρέπει να παρθούν αποφάσεις».

Την ανάγκη στήριξης υπογραμμίζουν και οι ξενοδόχοι της Ρόδου με επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα. Σε αυτήν τονίζουν ότι «σε μια σεζόν με λιγότερους μήνες λειτουργίας, χαμηλές τιμές και αυξημένα κοστολόγια, η επιβίωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ανέλαβαν το ρίσκο να ανοίξουν δεν είναι δεδομένη. Ειδικά αφού στο περιβάλλον με τις ήδη πολλές οικονομικές δυσκολίες, προστίθεται το μεγάλο πρόβλημα αποπληρωμών από τους Tour Operators στους ξενοδόχους, όπου ένα μεγάλο ποσοστό του κύκλου εργασιών της φετινής σεζόν δεν έχει ακόμα εισπραχθεί, και δεν προβλέπεται να εισπραχθεί ούτε στο επόμενο πεντάμηνο!».

Παρότι μάλιστα αναγνωρίζουν ότι ο θεσμικός ρόλος του υπουργείου δεν προβλέπει το να παρεμβαίνει στις συμφωνίες μεταξύ εταιρειών, και συγκεκριμένα των Ελλήνων Ξενοδόχων και των Ξένων Tour Operators, ζητούν την στήριξη του με όποιο δυνατό τρόπο. «Οφείλουν να γνωρίζουν, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικότερα την δική σας, αλλά και των τοπικών αρχών και φορέων, αυτές οι πρακτικές είναι καταδικαστέες διότι επιφέρουν πολύ δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις τοπικές μας κοινωνίες και κατ’ επέκταση στην Εθνική Οικονομία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή μάλιστα, που συνυπογράφουν ο πρόεδρός της κ. Μανώλης Μαρκόπουλος όπως και ο Γενικός Γραμματέας της κ. Κωνσταντίνος Μηνέττος, επισημαίνεται ότι κι ένα ακόμα μεγάλο TO της Βρετανίας «έστειλε συμβόλαια προς υπογραφή σε μέλη της Ένωσης τα οποία δεν αναφέρουν καν περίοδο αποπληρωμής», κάτι το οποίο «συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Ένωσης».

Δεδομένων των προβλημάτων που βαραίνουν τον κλάδο και της κατακόρυφης πτώσης του κύκλου εργασιών οι ξενοδόχοι ζητούν και την τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Συγκεκριμένα σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος προς στον πρωθυπουργό την Παρασκευή, τονίζεται ότι «είναι απαραίτητο η χώρα μας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχονται από την τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Τόσο ως προς την αύξηση του ορίου σε 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση, αρχής γενομένης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που ήδη έχει εξαγγελθεί, όσο και τον σχεδιασμό νέων εργαλείων, τα οποία, με τη μορφή ακόμα και της άμεσης επιχορήγησης, θα δώσουν τις αναγκαίες ανάσες στις επιχειρήσεις για να παραμείνουν ζωντανές την επόμενη ημέρα και να είναι σε θέση να συνεχίσουν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών».

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Kατηγορίες

1

Σταδίου 24, 105 64, Αθήνα

Τηλ.: 210-3312535–6
Fax: 210-3230636
E- mail : info@hhf.gr