Με μεγάλη επιτυχία και με ευρεία συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007 στη Θεσσαλονίκη, το καθιερωμένο Συμβούλιο Προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), το οποίο διεξάγεται, επί σειρά ετών, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης Philoxenia.
Επίσημος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής στο συμβούλιο, ήταν ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Υ.Τ.Αν. κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο, τον Πρόεδρο Ε.Ο.Τ. κ. Αθανάσιο Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Ε.Ο.Τ. κ. Ηρακλή Βάλβη, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Τ.Α. κ. Χάρη Κοκκώση. Τη συνεδρίαση του Συμβουλίου παρακολούθησαν, επίσης, οι πρόεδροι, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) κ. Σταύρος Ανδρεάδης, του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (Η.Α.Τ.Τ.Α.) κ. Γιάννης Ευαγγέλου, της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής (Ε.Π.Ε.Σ.Τ.) κ. Αντώνης Στελιάτος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (Π.Ο.Ε.Τ.) κ. Γιώργος Δούκας, καθώς και εκπρόσωποι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και άλλων τουριστικών φορέων.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, παρουσίασε στον Υπουργό τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τον κλάδο και ζήτησε την αρωγή και τη συνδρομή του προκειμένου να οδηγηθούν, άμεσα σε λύση.
Απαντώντας επί των θεμάτων που τέθηκαν, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε :
• Για το ζήτημα των περιορισμένων αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και της διασποράς πλήθους άλλων συναρμοδιοτήτων σε άλλα υπουργεία, παραδέχθηκε ότι κατά τη σύσταση του υπουργείου το 2004, δεν δόθηκαν ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Δήλωσε, ωστόσο, αποφασισμένος να υποστηρίξει και σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο τη συγκέντρωση περισσότερων αρμοδιοτήτων για το Υπουργείο του και ζήτησε από τους τουριστικούς φορείς να υποβάλουν μία σχετική “κωδικοποίηση” ανά τομέα.
• Για το χρόνιο αίτημα των ξενοδόχων να προωθηθεί ρύθμιση για τη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πολεοδομικές εκκρεμότητες, αναγνώρισε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να διευθετηθεί ως προς το καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων και τόνισε ότι είναι αδιανόητο να λειτουργούν σήμερα ξενοδοχεία σε καθεστώς “ημι-νομιμότητας”. Άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι, εφόσον χρειαστεί, θα διατηρηθεί το καθεστώς μη επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας καθώς η παράταση που είχε δοθεί (με Υπουργική Απόφαση) λήγει στις 31-12-2007. Κατέστησε σαφές, όμως, ότι το ζήτημα της πολεοδομικής τακτοποίησης είναι σύνθετο και η αντιμετώπισή του είναι εξ’ ολοκλήρου στην ευθύνη και αρμοδιότητα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
• Για το Τέλος Παρεπιδημούντων υπέρ ΟΤΑ (2% επί του τζίρου ξενοδοχειακών επιχειρήσεων), δήλωσε ότι έχει εισηγηθεί την αντικατάστασή του από ένα “ελαφρύτερο” για τα ξενοδοχεία τέλος, ισομερώς καταμερισμένο σε όλους όσοι – κλάδοι ή επαγγελματικές κατηγορίες- ωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα. Χαρακτήρισε μάλιστα το σημερινό καθεστώς ως έναν «άδικο, υψηλό και χωρίς ανταποδοτικότητα φόρο». Γενικότερα αναγνώρισε την ανάγκη επανεξέτασης του ρόλου και των υποχρεώσεων των Ο.Τ.Α. απέναντι στις ξενοδοχειακές και ευρύτερες τουριστικές επιχειρήσεις.
• Για τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, τόνισε ότι στόχος είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο “μία υπηρεσία- ένα έγγραφο”, κάτι που προϋποθέτει ότι όλες οι άδειες θα εκδίδονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου και του Ε.Ο.Τ. Δήλωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου, σε κυβερνητικό επίπεδο, θα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσει να διεκδικεί την απλούστευση των διαδικασιών. Τοποθετούμενος, συγκεκριμένα, για την περίπτωση των κολυμβητικών δεξαμενών εντός των ξενοδοχείων, δήλωσε ότι έχει θέσει το θέμα στο συναρμόδιο υπουργείο Υγείας, προτείνοντας η έκδοση των απαιτούμενων αδειών να γίνεται αποκλειστικά από τον Ε.Ο.Τ., χωρίς την εμπλοκή άλλου δημόσιου φορέα και στη συνέχεια, τη διενέργεια των ελέγχων από τις Υπηρεσίες Υγείας.
• Ανακοίνωσε, τέλος, ότι με πρωτοβουλία του Ε.Ο.Τ. προωθούνται παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης, εξωραϊσμού καθώς και εγκατάστασης Γραφείου Πληροφοριών σε όλες τις Πύλες Εισόδου της χώρας, με προτεραιότητα στους Μεθοριακούς σταθμούς.
Μετά το πέρας του συμβουλίου, η πολιτική ηγεσία και οι 150, περίπου, εκπρόσωποι της Ελληνικής ξενοδοχίας παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή τους η διοίκηση της Helexpo στο πλαίσιο της απονομής των “Filoxenia tourism awards”.