Για καταλύματα και εστίαση δύο ταχυτήτων κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, περιγράφοντας τη σεζόν που διανύουμε. «Ξενοδοχεία άνω των 80 δωματίων σημειώνουν καλά νούμερα από Αγγλία και Γερμανία ενώ μικρότερα ξενοδοχεία του οδικού τουρισμού είχαν προβλήματα, λόγω καιρού με σεζόν 80 ημερών», σημειώνει ο ίδιος αποδίδοντας πολλά προβλήματα στις πληθωριστικές πιέσεις.
«Ο πελάτης φέτος δεν θέλει να κάνει διακοπές όπου υπάρχουν πολύ υψηλές τιμές, κάτι που βλέπουμε και στη Χαλκιδική. Είναι μια χρονιά που μας κρύβει κι ένα δίδαγμα, ότι επανερχόμαστε στην κανονικότητα», εξηγεί ο κ. Τάσιος. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο μεταφράζεται ως ανταγωνισμός στην αγορά της Μεσογείου, με πρώτο παράδειγμα την Τουρκία που επανήλθε με τιμές 30 τοις εκατό χαμηλότερες από το 2019 και το 2022. «Βλέπουμε την Αίγυπτο να επανέρχεται, βλέπουμε την Ισπανία δυναμικά ανταγωνιστικά. Άρα είμαστε σε ένα πλαίσιο που πρέπει να ¨διαβάζουμε¨ την αγορά και να αποδίδουμε μήνα με τον μήνα τιμολογιακά, και ως προς την παροχή υπηρεσιών», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.
Η τουριστική αγορά σύμφωνα με τον κύριο Τάσιο αυτορυθμίζεται τόσο στο εξωτερικό όσο και εγχώρια λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. «Εμείς περάσαμε και τη διπλή εκλογική αναμέτρηση που δεν βοήθησε πολύ ούτε τον εσωτερικό τουρισμό ούτε γενικότερα την αγορά», λέει.
Στη Χαλκιδική ειδικότερα δεν λείπει μια γρίνια και από τους λιανέμπορους σε μικρές τουριστικές περιοχές. «Ο χαμένος Μάιος ταλαιπώρησε χωριά όπως η Νικήτη και ο Ν. Μαρμαράς, λιγότερο την Άθυτο που είναι κατεξοχήν τουριστικός προορισμός για σουβενίρ και άλλα είδη λιανεμπορίου», εξηγεί ο κ. Τάσιος. Ωστόσο η Ουρανούπολη όπως λέει, παραμένει η μεγάλη χαμένη λόγω έλλειψης Ρώσων και Ουκρανών. «Η χρονιά έχει αυξομειώσεις ακόμη και στην εστίαση. Τα Σαββατοκύριακα σώζουν την κατάσταση λόγω γειτνίασης με τη Θεσσαλονίκη, αλλά εδώ καταγράφονται και τα πρώτα αρνητικά σχόλια ως προς την έλλειψη υποδομών του νομού», τονίζει ο ίδιος.
Στο σύνολο της Ελλάδας, η Μύκονος και η Σαντορίνη παρουσίασαν μείωση επισκεψιμότητας, με στοιχεία που φαίνονται και από τις αεροπορικές αφίξεις, αντίθετα με το αεροδρόμιο Μακεδονία που παρουσίασε αύξηση αφίξεων κατά 11 τοις εκατό το Α΄ εξάμηνο του 2023, είτε με τσάρτερ από νέους προορισμούς όπως η Πολωνία, είτε για μεμονωμένους πελάτες σε Χαλκιδική και Πιερία.
«Η χώρα έχει εντελώς διαφορετικές τάσεις. Η βόρεια Ελλάδα έχει τον οδικό τουρισμό. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Ρόδος και Κως, όπως και η Κρήτη με το μαζικό μοντέλο και το all inclusive. Στην Αθήνα υπάρχει τουρισμός από ΗΠΑ και Καναδά, κάτι που συμπαρασύρει όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα και τους όμορους νομούς», αναφέρει ο κ. Τάσιος. Τέλος, στο Ιόνιο πρωταγωνιστεί η Κέρκυρα ενώ οι Άγγλοι προτιμούν την Κεφαλλονιά, και η Λευκάδα παίρνει το μερίδιό της από τον οδικό τουρισμό. «Θα βιώσουμε περίπου τα νούμερα του 2019, ίσως λιγότερο σε κάποιες περιοχές. Η Χαλκιδική τέλος παρουσιάζει ικανοποιητικό αριθμό κρατήσεων από το εξωτερικό και για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο», καταλήγει ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Γρ. Τάσιος.
Περισσότερα εδώ
1
Σταδίου 24, 105 64, Αθήνα
Τηλ.: 210-3312535–6
Fax: 210-3230636
E- mail : info@hhf.gr