Blog Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΞ στο in.gr (06.02.2021)

Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΞ στο in.gr (06.02.2021)

Απώλειες 6,5 δισ. το 2020 εμφάνισαν τα ξενοδοχεία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο

Η πανδημία έχει δείξει τα «δόντια της» στον τουριστικό τομέα με σημαντικές επιπτώσεις στα ξενοδοχεία, τα οποία καταγράφουν μεγάλες απώλειες εσόδων.

Αποκαλυπτικά είναι όσα αναφέρει σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο πέρυσι χάθηκαν από τον ξενοδοχειακό τζίρο πάνω από 6,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

«Mετά από μια χρονιά τεράστιων απωλειών, ελπίζαμε πως το εμβόλιο θα ανοίξει την πόρτα της ανάκαμψης για το 2021. Ωστόσο, η πανδημία είναι ακόμη εδώ, μεταλλαγμένα στελέχη του ιού κάνουν την εμφάνισή τους το ένα μετά το άλλο και η παραγωγή των εμβολίων είναι κατά πολύ χαμηλότερη της ζήτησης, με αποτέλεσμα με τους σημερινούς ρυθμούς ο στόχος για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μιας χώρας ώστε να φτάσουμε σε ένα ασφαλές επίπεδο ανοσίας, να μετατίθεται συνεχώς» τονίζει ο κ. Τάσιος.

Για την «αιμορραγία» των ξενοδοχείων ο κ. Τάσιος ζητά να ληφθούν νέα μέτρα στήριξης τόσο του κλάδου όσο και των εργαζομένων.

«Πρέπει η κρατική στήριξη να εκφραστεί σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

1. Ποιο είναι μέχρι στιγμής το κόστος της πανδημίας στα ξενοδοχεία;
Από τον ξενοδοχειακό τζίρο χάθηκαν πάνω από 6,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, όπως έδειξε και η τελευταία έρευνα του ΙΤΕΠ. Επιπλέον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προκαταβολές που κανονικά θα έμπαιναν στα ταμεία των ξενοδοχείων ενόψει σεζόν και υπολογίζονται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτή η «μαύρη τρύπα» ενδέχεται να μεγαλώσει κι άλλο.

Τα voucher των κρατήσεων που μετατέθηκαν από το 2020 στο 2021 θα μεταφραστούν σε επιστροφές χρημάτων αν οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέψουν την
εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας. Ήδη θεωρούμε χαμένο το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς και εξακολουθούν να σωρεύονται απώλειες. Το να σωθεί πάση θυσία το καλοκαίρι γίνεται πλέον στοίχημα επιβίωσης αλλιώς θα μιλάμε για το απόλυτο σενάριο καταστροφής.

2. Ποια μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για τον ξενοδοχειακό κλάδο;
Το μέτρο που κατά κύριο λόγο λειτούργησε κι έδωσε μια ανάσα μέσα στις συνθήκες της ασφυξίας είναι αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής. Είναι προφανές ωστόσο πως δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία. Γι’ αυτό πρέπει η κρατική στήριξη να εκφραστεί σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις.

Πρώτον, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και με νέα προγράμματα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Δεύτερον, στήριξη της απασχόλησης με κομβικό σημείο την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών που είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Τρίτον, ένα σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο και επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να επιδείξουν την ευθύνη τους και να συμβάλλουν θετικά στην υπέρβαση της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία.

3.Υπάρχουν εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η φετινή τουριστική χρονιά;
Mετά από μια χρονιά τεράστιων απωλειών, ελπίζαμε πως το εμβόλιο θα ανοίξει την πόρτα της ανάκαμψης για το 2021.

Ωστόσο, η πανδημία είναι ακόμη εδώ, μεταλλαγμένα στελέχη του ιού κάνουν την εμφάνισή τους το ένα μετά το άλλο και η παραγωγή των εμβολίων είναι κατά πολύ χαμηλότερη της ζήτησης, με αποτέλεσμα με τους σημερινούς ρυθμούς ο στόχος για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μιας χώρας ώστε να φτάσουμε σε ένα ασφαλές επίπεδο ανοσίας, να μετατίθεται συνεχώς.

Μαζί μετατίθεται και η ελπίδα της ανάκαμψης για το 22. Το 21, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι χρονιά σκληρού αγώνα επιβίωσης και πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αντέξουμε.

4. Ποια είναι η άποψή σας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων;
Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά. Ορθά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο τραπέζι την θεσμοθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός
πιστοποιητικού εμβολιασμού, ένα είδος υγειονομικού διαβατηρίου που θα έχουν όσοι εμβολιαστούν για να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα χωρίς περιορισμούς.

Με την προϋπόθεση ασφαλώς πως θα εμπλουτιστούν οι επιλογές των εμβολίων που θα έχει στη διάθεσή της η Ευρώπη και θα επιταχυνθούν τα προγράμματα εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συμφωνηθεί χωρίς άλλη χρονοτριβή ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις, το οποίο να περιλαμβάνει ένα «μείγμα» εμβολιασμού, γρήγορων τεστ και PLF.

Ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί «πράσινο φως» για διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες ώστε στη βάση κοινών συμφωνημένων πρωτοκόλλων να έχουμε επισκέπτες από χώρες όπως για παράδειγμα η Ρωσία και η Σερβία, οι οποίες έχουν σημαντική αξία για τον ελληνικό τουρισμό ενόψει Πάσχα.

5. Τι προβλέπει η νέα Σύμβαση Εργασίας για την επόμενη διετία;
Στην ΠΟΞ δώσαμε το καλό παράδειγμα υπογράφοντας τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προσαρμοσμένη στις συνθήκες της συγκυρίας. Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο «σημείο μηδέν» και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, υπογράψαμε μια διετή συμφωνία, διατηρώντας τον ονομαστικό μισθό στα προ πανδημίας επίπεδα.

Εμπεδώνουμε έτσι το αίσθημα ασφάλειας στους εργαζόμενούς μας που είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας και μοχθούμε μαζί για να αντέξουμε και να ξεπεράσουμε τις πρωτοφανείς δυσκολίες που βιώνουμε.

Επιλύουμε επίσης και σημαντικά θεσμικά ζητήματα κι αποδεικνύουμε τη βούλησή μας να εργαστούμε από κοινού, όπως κάνουμε πάντα, προκειμένου ο τουρισμός, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να ξαναμπεί μπροστά ως πρωταγωνιστής για την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική συνοχή.

Η συνέντευξη του κ. Τάσιου εδώ

Kατηγορίες

1

Σταδίου 24, 105 64, Αθήνα

Τηλ.: 210-3312535–6
Fax: 210-3230636
E- mail : info@hhf.gr