Απάντηση του προέδρου της Π.Ο.Ξ. κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη στο περιοδικό «Τουριστική Αγορά» για το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού στον συνεδριακό τουρισμό

4/12/2006
Ο Συνεδριακός τουρισμός αποτελεί μία από τις δυναμικότερες και πλέον εδραιωμένες μορφές τουρισμού στη διεθνή αγορά. Είναι δε από τους τομείς εκείνους των οποίων τα μεγέθη και οι τάσεις, ως παράμετροι ανάπτυξης, εμφανίζουν μεγάλη σταθερότητα τα τελευταία χρόνια.
Όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, η καλά οργανωμένη δραστηριοποίηση στον συνεδριακό τουρισμό για έναν προορισμό, προσφέρει:

 • Ικανοποιητική έως εξαιρετική απόδοση εσόδων, για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων που εμπλέκονται..
 • Διευρυμένες δυνατότητες άμεσης και έμμεσης προβολής και διαφήμισης, καθώς τα περισσότερα μεγάλα συνέδρια προκαλούν και ειδησεογραφικό ενδιαφέρον.
 • Ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας σε χρονικά διαστήματα εκτός περιόδου αιχμής.
 • Καλλιέργεια τάσεων επαναλαμβανόμενης πελατείας (σύνεδροι και συνοδοί που επιθυμούν να επιστρέψουν ως τουρίστες)

Η Ελλάδα είναι ένας από τους προορισμούς παγκοσμίως που προσφέρεται για συνεδριακό τουρισμό και θα μπορούσε να κατέχει σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Οι επενδύσεις που έχουν υλοποιήσει αρκετοί Έλληνες ξενοδόχοι σε συνεδριακά κέντρα είναι μεγάλες αλλά χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη από την πλευρά του κράτους. Είναι θετικό πως η Πολιτεία δείχνει το τελευταίο διάστημα να αντιλαμβάνεται τη βαρύνουσα σημασία του Συνεδριακού τουρισμού και κινείται αναλόγως.
Ωστόσο, απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου να φθάσουμε στο σημείο να δούμε τη χώρα μας να πρωταγωνιστεί σε αυτή την αγορά, όπως:

 1. Εξειδίκευση ικανού μέρους διαφημιστικών δράσεων και των επικοινωνιακών ενεργειών στο συνεδριακό προϊόν της χώρας.
 2. Ειδικά προγράμματα προβολής των ελληνικών προορισμών που προσφέρονται για τη διοργάνωση συνεδρίων.
 3. Δημιουργία και έντονη δραστηριοποίηση σχετικών φορέων και μηχανισμών, π.χ. CVBs.
 4. Δυναμική και άρτια οργανωμένη παρουσία της χώρας στις μεγάλες αγορές συνεδριακού τουρισμού.
 5. Επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας Συνεδριακών Κέντρων διεθνών προδιαγραφών και κυρίως του Μητροπολιτικού Κέντρου των Αθηνών.
 6. Βαρύτητα στην υλοποίηση επενδύσεων σε Συνεδριακά Κέντρα, μέσω της διατήρησης των κινήτρων για επενδύσεις του είδους και απλούστευσης των απαιτούμενων διαδικασιών.
 7. Διευθέτηση εκκρεμοτήτων που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία της αγοράς

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων