Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΙΟ ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”

Παγκόσμια Ημέρα Υπεύθυνου Τουρισμού του WTM – κάνοντας τον κόσμο έναν πιο υπεύθυνο τόπο για να ζεις και να ταξιδεύεις.

Η Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007 είναι μια σημαντική μέρα στα 28 χρόνια της World Travel Market. Είναι η επίσημη εναρκτήρια ημερομηνία της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Υπεύθυνου Τουρισμού της WTM, που συνιστά μια πρωτοβουλία μείζονος σημασίας, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζεται από κορυφαίες οργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο για τα Ταξίδια και τον Τουρισμό (WTTC) και την Ένωση Ειρηνικού και Ασίας για τον Τουρισμό (PATA).
Για να γιορτάσει την πρωτοβουλία αυτή και να τονίσει τα θέματα-κλειδιά που επηρεάζουν την τουριστική βιομηχανία, η World Travel Market δημιούργησε ένα περιεκτικό, ημερήσιο πρόγραμμα με σταθερή έμφαση στα έργα παρά στα λόγια.
Όπως λέει η Fiona Jeffery, πρόεδρος της World Travel Market : « Δεν υπάρχει στον κόσμο καλύτερη βιομηχανία για να θέσει υπό την αιγίδα της μια ημέρα, η οποία αναδεικνύει την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, της προστασίας των τοπικών παραδόσεων, της προστασίας των τοπικών κοινοτήτων, της διατήρησης των φυσικών πόρων και της μείωσης της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ο Υπεύθυνος Τουρισμός έχει γίνει ένα σημείο εστίασης για τη World Travel Market για πάνω από δέκα τρία χρόνια. Η Παγκόσμια Ημέρα Υπεύθυνου Τουρισμού της WTM συνεχίζει τη φήμη που έχουμε ότι δρούμε ως καταλύτης στον δημόσιο διάλογο για όλα τα θέματα που αφορούν τον υπεύθυνο τουρισμό.»

Η ημέρα ξεκινά στις 10.30 με την επίσημη έναρξη της Παγκόσμιας Ημέρας Υπεύθυνου Τουρισμού της WTM από τον εξερευνητή των πόλων Pen Hadow, ο οποίος πιστεύει πως η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να « κάνει τη διαφορά ». Επιδοκιμάζει ολόψυχα την ημέρα δράσης σχολιάζοντας ότι « Δεν είναι καλό να καθόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να λέμε απλώς ότι το περιβάλλον είναι σημαντικό κατά γενική έννοια. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Είμαστε στο πρώτο βήμα μιας διαδρομής, μιας μεγάλης προσπάθειας με ανεκτίμητη αξία για τις μέλλουσες γενιές».
Η ημέρα συνεχίζεται στις 10.45 με τα Βραβεία Virgin Holidays για τον Υπεύθυνο Τουρισμό, που οργανώνονται από το responsibletravel.com και υποστηρίζονται από τη World Travel Market, τους Times και το Geographic Magazine. Στον τέταρτο χρόνο θεσμοθέτησής τους, τα πολύ περιζήτητα και σεβαστά βραβεία γιορτάζουν τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες για τον Υπεύθυνο Τουρισμό που αναλήφθηκαν ανά τον κόσμο και συγκέντρωσαν πάνω από 1500 υποψηφιότητες.
Η βράβευση αυτή ακολουθείται από το πιο περιεκτικό πρόγραμμα συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που έχει διοργανώσει ποτέ η WTM , καλύπτοντας θέματα-κλειδιά όπως η αντιστάθμιση του άνθρακα, το νερό, η μείωση της φτώχειας και οι προορισμοί.

 

12.00 – 13.00

Ουδέτερος Άνθρακας : Σωτήρας από τον εύκολο πλουτισμό ;

Συντονιστής : Stephen Sackur του BBC.

Ομιλητές :

Dr Shaun Russell, Director Wales Environmental Research Hub, Environmental Centre Wales

Hugo Kimber, CEO, The Carbon Consultancy

Stefan Gossling, Associate Professor Research Co-ordinator, Centre for Sustainable and Geotourism, Western Norway Institute.

13.30 – 14.30
Γιατί η έλλειψη του πόσιμου νερού είναι τόσο σημαντικό ζήτημα για την τουριστική βιομηχανία;

Συντονιστής: Stephen Sackur του BBC

Ομιλητές :

Col John Blashford Snell, OBE explorer; President Just a Drop; Chairman Scientific Exploration Society

Harold Goodwin, Professor of Responsible Tourism Management at the International Centre of Responsible Tourism, Leeds Metropolitan University

Oliver Kopsch, Founder DecRen Water Consult (DWC)

Vithal Kamat, Chairman and Managing Director, Orchid Hotels

15.00 – 1600
Μείωση της Φτώχειας – Δεσπόζουσα Φροντίδα ή Συμβολικές Χειρονομίες;

Συντονιστής : Harold Goodwin, Professor of Responsible Tourism Management at the International Centre of Responsible Tourism, Leeds Metropolitan University

Ομιλητές :

Nicole Haeusler, Managing Director, Masconter

Adama Bah, Founder, Gambia is Good

Eugenio Yunis, UNWTO Director of Programme and Coordination

Bruno Leunen, Managing Director, Destination Unlimited

1600 – 17.30
Υπεύθυνος Τουρισμός – Κάνοντας την Πραγματική Διαφορά σε Προορισμούς σε όλο τον Κόσμο

Συντονιστής : Stephen Sackur του BBC

Ομιλητές :

Hon Prof Jumanne Maghembe, Minister for National Resources and Tourism, Tanzania

Abbas Azzouzi, CEO, Moroccan National Tourist Office

Rosmarie Thomas, Travel Foundation Tobago

Sindiswa Nhlumayo, Acting Deputy General (Tourism), Department Environmental Affairs and Tourism, South Africa Charles Secrett, Special Advisor on Environment and Sustainability to Mayor of London and Visit London

Yanni Vilchez, SNV (representing Nicaragua)
Η ημέρα θα κλείσει με δεξίωση στις 17.30 στην Platinum Suite 3, Level 3, όπου οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα μπορέσουν να συζητήσουν τα σημαντικότερα θέματα της ημέρας, να συναντήσουν τους βραβευθέντες, να δικτυωθούν και να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Όλη η ημερίδα για την Ημέρα Υπεύθυνου Τουρισμού της WTM, θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της WTM, στην Platinum Suite 4, Level 3.
Η World Travel Market ενθαρρύνει εκθέτες και επισκέπτες να υποβάλλουν τις απόψεις τους σχετικά με το τι σημαίνει το περιβάλλον και η Παγκόσμια Ημέρα Υπεύθυνου Τουρισμού γι΄αυτούς, σε ένα πλαίσιο δέσμευσης στο περίπτερο Just a Drop στο Central Boulevard.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υπεύθυνου Τουρισμού της WTM έλαβε επίσης παγκόσμια υποστήριξη από εκείνους που χρησιμοποιούν το ειδικά σχεδιασμένο λογότυπο για να δείξουν την υποστήριξή τους όχι μόνο στην Παγκόσμια Ημέρα, αλλά και στις αρχές της Διακήρυξης του Cape Town το 2002.
Πάνω από 100 εταιρείες, ενώσεις, τουριστικοί φορείς και φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιούν το λογότυπο για τον Υπεύθυνο Τουρισμό της WTM, καθώς αναγνωρίζουν ότι έχει σημασία να τονίζουν τις ιδιωτικές τους πρωτοβουλίες για τον υπεύθυνο τουρισμό σε ένα ευρύτερο κοινό.
Μια ειδική έκδοση της WTM με τον τίτλο “Spotlight” θα είναι διαθέσιμη για να προβάλει την καλύτερη πρακτική για τον υπεύθυνο τουρισμό και να συμπεριλάβει σχετικές ιστορίες από όλο τον κόσμο.
Επιπροσθέτως, η World Travel Market όρισε ένα συμβουλευτικό πάνελ, παρουσιάζοντας οκτώ κορυφαίους διεθνώς ειδικούς στον τομέα του υπεύθυνου τουρισμού, με επικεφαλής τον Harold Goodwin, καθηγητή της Διοίκησης Υπεύθυνου Τουρισμού στο Διεθνές Κέντρο Υπεύθυνου Τουρισμού του Leeds Metropolitan University.
Ένας από τους στόχους-κλειδιά του συμβουλευτικού πάνελ είναι να δει πώς η Παγκόσμια Ημέρα Υπεύθυνου Τουρισμού της WTM θα εξελιχθεί σε μια ετήσια, αναγνωρισμένη διεθνής ημέρα δράσης. Η διοργάνωση εισήγαγε έναν αριθμό από περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες για την μείωση απορριμμάτων και ενέργειας και την χρήση προϊόντων που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Αυτές περιλαμβάνουν τον διαχωρισμό των απορριμμάτων σε χαρτί, γυαλί, πλαστικό και τρόφιμα και την τοποθέτησή τους σε κωδικοποιημένες σακούλες τριών χρωμάτων, επαναχρησιμοποιούμενα πλακίδια δαπέδου, βαμβακερές σακούλες και αναλώσιμα από βιώσιμα δάση ή ανακυκλωμένο χαρτί. Όλα τα απορρίμματα θα ρίχνονται σε ένα υπό κατασκευή κέντρο ανακύκλωσης στο ExCel που περιλαμβάνει ένα σφραγισμένο φορητό συμπιεστή για απορρίμματα τροφίμων, υποστηριζόμενο από έναν απολυμαντή, το πρώτο κέντρο στο είδος του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Fiona Jeffery καταλήγει: « Η Παγκόσμια Ημέρα Υπεύθυνου Τουρισμού της WTM είναι μια μείζονα πρωτοβουλία για την διοργάνωση. Δεν είναι απλά μια εφάπαξ πρωτοβουλία. Είναι μια ημέρα που είμαστε πεπεισμένοι πως θα επεκταθεί με τα χρόνια, δείχνοντας στον κόσμο ότι η διεθνής ταξιδιωτική βιομηχανία μπορεί να επιτύχει να καταστήσει τον κόσμο έναν πιο υπεύθυνο τόπο για να ζεις και να ταξιδεύεις».

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων