Συνέντευξη Ανδρέα Ανδρεάδη Προέδρου ΠΟΞ στο περιοδικό “Tourism & Property” Μαΐος 2008- τεύχος 14

27/5/2008
«Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ»
Δύσκολο το 2008 και το 2009 για τον ελληνικό τουρισμό, λόγω της οικονομικής ύφεσης και του ισχυρού Ευρώ .

Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την συνένωση όλων των δυνάμεων του τουριστικού χώρου έγινε με την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) να ενταχθεί στο σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στον οποίο ήδη μετέχουν οι λοιποί τουριστικοί κλάδοι . Η τελική φάση της συνένωσης θα γραφεί στις 22 Μαΐου στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ , στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η προσχώρηση της ΠΟΞ.
Μιλώντας στο Τ.Ρ. ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης υπογραμμίζει ότι η επόμενη κίνηση θα είναι να διεκδικήσει ο τομέας το ρόλο του κοινωνικού εταίρου . Λέει : « από την επόμενη ημέρα της συνένωσης των δυνάμεων του τουρισμού θα πρέπει να τεκμηριώσουμε τόσο το ειδικό βάρος του κλάδου μας όσο και τη συνολική καθολική εκπροσώπηση του. Ο νέος φορέας του τουρισμού που αποτελεί το 18% του ΑΕΠ , θα διεκδικήσει το ρόλο του κοινωνικού εταίρου. Η ανακήρυξη ενός φορέα σε κοινωνικό εταίρο , δεν επιτυγχάνεται με συγκεκριμένη διαδικασία αλλά αναγνωρίζεται από τους άλλους κοινωνικούς εταίρους ισότιμα, τη ΓΣΕΕ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις μέσα τόσο από το εδικό βάρος του τομέα που εκπροσωπεί, όσο και από την ενότητα και τη δύναμη του».
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ θεωρεί αναμφίβολα ότι ο τομέας του τουρισμού δικαιούται απόλύτα να αποτελεί κοινωνικό εταίρο εφόσον εκπροσωπείται συνολικά συνδικαλιστικά. Για την ακρίβεια , πιστεύει ότι είναι αυτονόητο ότι το 18% του ΑΕΠ θα διαθέτει το ρόλο αυτό, καθώς « υπάρχουν σήμερα κοινωνικοί εταίροι που εκπροσωπούν πολύ μικρότερο ποσοστό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης. Σπεύδει ωστόσο να επισημάνει ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις ούτε έχουν δοθεί από την Πολιτεία διαβεβαιώσεις για το ρόλο αυτό. Απλώς και επειδή το ειδικό βάρος του τουρισμού συνεχώς θα αυξάνεται θεωρείται αυτονόητο ότι ο στόχος αναγνώρισης του ως κοινωνικού εταίρου θα επιτευχθεί εν ευθέτω χρόνο.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ
Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου γύρω από το καίριο θέμα της λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων ικανοποίησαν τους ξενοδόχους. Την πτυχή αναδεικνύει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και επισημαίνει χαρακτηριστικά «το νομοθέτημα που είναι, στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαβούλευσης με τους φορείς και έχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας, αναμφίβολα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποσυνδέεται το πολεοδομικό τμήμα, το οποίο ούτως εις αλλιώς δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί, δεν είναι η στιγμή για να αντιμετωπισθεί και ενδεχομένως να μην αντιμετωπισθεί και στο μέλλον. Αντιθέτως, τακτοποιείται το λειτουργικό τμήμα ως προς τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας». Ο πρόεδρος της ΠΟΞ είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το συγκεκριμένο νομοθέτημα προχωρήσει σωστά, καλύψει και αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές περιπτώσεις, τότε θα συμβάλλει στη λειτουργία και στην ανάπτυξη της ξενοδοχειακής αγοράς. Για την ακρίβεια θα βάλει μια τάξη σε καίριους τομείς που έχουν σχέση: με τα σήματα λειτουργίας, την καταγραφή του υφιστάμενου ξενοδοχειακού και βοηθητικού δυναμικού της χώρας , την περιγραφή τους επιπέδου τους, την ασφάλεια που θα πρέπει να έχουν τις συνθήκες υγιεινής τις οποίες θα πρέπει να πληρούν κλπ.
«Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι να μην υπάρχει ούτε ένα ξενοδοχείο ούτε ένα τουριστικό κατάλυμα γενικότερα που να λειτουργεί χωρίς το ειδικό σήμα , τις λειτουργικές προδιαγραφές από άποψη τόσο ασφάλειας όσο και ποιότητας, τονίζει χωρίς περιστροφές ο κ. Ανδρεάδης . Και συμπληρώνει ότι οι λίγες περιπτώσεις των ξενοδοχείων χωρίς σήμα ή το συνηθισμένο φαινόμενο των μονάδων που λειτουργούν με σήμα το οποίο όμως δεν καλύπτει το σύνολο των εγκαταστάσεων τους, θα πρέπει να εκλείψουν. Και αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν δυσμενή γεγονότα τόσο για τον ελληνικό τουρισμό, όσο και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Ο κ. Ανδρεάδης θέτει, επίσης, το θέμα της απόσυρσης των παλαιών ξενοδοχείων ,τα οποία είναι απολύτως ξεπερασμένα και εκτός αγοράς. «Ο θεσμός που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες βγάζει από την αγορά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα οποία δεν μπορούν πλέον να δραστηριοποιηθούν αξιόπιστα και αποδοτικά ως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και με την απόσυρση τους δίνεται η δυνατότητα να βγει πιο φρέσκο, πιο σύγχρονο ξενοδοχειακό δυναμικό. Έτσι, γίνεται και όταν κλαδεύεις ένα ξερό θάμνο όπου ξεπετιούνται φρέσκα βλαστάρια . Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ξενοδοχεία αυτά δεν έχουν κανένα άλλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα παρά μόνο την τιμή τους, την οποία κατεβάζουν και λειτουργούν ανασταλτικά για όλο τον κλάδο. Ούτως ή αλλιώς τα ξενοδοχεία αυτά θα αποσυρθούν από μόνα τους λόγω της ελεύθερης οικονομίας, αλλά με την απόσυρση θα επιταχυνθεί η διαδικασία και τα αποτελέσματα θα είναι πιο άμεσα».

ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΕΤΙΑ
Σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις του για την τρέχουσα τουριστική χρονιά ο κ. Ανδρεάδης δεν κρύβει την ανησυχία όχι μόνο για την φετινή αλλά και την επόμενη σεζόν. « Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση» επισημαίνει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι ο κυριότερος λόγος της ανησυχίας του είναι οι εξωγενείς παράγοντες . Μεταξύ αυτών και κυρίως είναι:
Το πολύ ισχυρό Ευρώ το οποίο οδηγεί τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες σε δολαριακούς προορισμούς και προορισμούς εκτός ευρωζώνης , ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι ανταγωνίστριες με την Ελλάδα χώρες. Στην περίπτωση δε της Τουρκίας η γειτονική χώρα διαθέτει ένα επιπλέον πλεονέκτημα . «Η τουριστική λίρα έχει τον τελευταίο χρόνο υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου και η χώρα έχει γίνει ακόμη φθηνότερη από ότι ένας δολαριακός προορισμός» εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης.
Η διολίσθηση κατά 17-18% της στερλίνας έναντι του Ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι οι Άγγλοι ταξιδιώτες αποτελούν μαζί με τους Γερμανούς τις δύο κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα. « Στην περίπτωση που παρατηρηθεί μείωση της τάξης του 10% από Αγγλία, το ποσοστό αυτό θα ισοδυναμεί με το σύνολο των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αναδείξει το μέγεθος των αγορών του ελληνικού τουρισμού. .
Αν και τα σημάδια για την κίνηση από την Αμερική είναι αρκετά θετικά, εντούτοις το τελικό αποτέλεσμα αναπόφευκτα θα επηρεαστεί από το «ασθενές» έναντι του ευρώ δολάριο.
Η οικονομική ύφεση στην Αμερική αναμένεται ότι θα επηρεάσει και την Ευρώπη, με πρώτη υποψήφια χώρα την Αγγλία και κατόπιν τα υπόλοιπα κράτη της γηραιάς ηπείρου τον επόμενο χρόνο.
ΟΙ παράγοντες αυτοί ωθούν τον πρόεδρο της ΠΟΞ να πει ότι διαφαίνεται ότι ο ελληνικός τουρισμός θα διανύσει την καθοδική πορεία της γνωστής καμπύλης,, των ανοδικών και καθοδικών τάσεων, αφού ο κλάδος διακρίνεται για τα κυκλικά χαρακτηριστικά του. Καταγράφει δηλαδή χρονιές ανόδου, οι οποίες ακολουθούνται από έτη καθόδου. Ο ελληνικός τουρισμός, πάντως, επειδή είναι ισχυρός, δεν διαγράφει ιδιαίτερα βαθιές καμπυλώσεις μεταξύ των ανοδικών και καθοδικών τους επιδόσεων. «Δεν έχουμε δηλαδή τα τεράστια θετικά αλλά και αρνητικά πρόσημα του αιγυπτιακού τουρισμού- την χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα τρομοκρατίας. Δεν είχαμε άλλωστε ποτέ τέτοιου είδους διακυμάνσεις γιατί η Ελλάδα είναι μια σταθερή, ασφαλής χώρα με ένα ισχυρό προϊόν», εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης.
Πιστεύει ωστόσο ότι θα υπάρξει ύφεση της τουριστικής κίνησης στη χώρα η οποία πιθανόν να μην συνοδευτεί από μειώσεις των αριθμών , αλλά θα έχει ως χαρακτηριστικά της τις μειώσεις των τιμών. «Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο παρακινεί σε επαγρύπνηση και έχουμε ανακοινώσει τα μέτρα που θα πρέπει, σύμφωνα με την άποψή μας να λάβει η πολιτεία», υπογραμμίζει ο πρόεδρός της ΠΟΞ. Πέραν της πολιτείας, στάση επαγρύπνησης θα πρέπει να τηρούν από την πλευρά τους και οι ξενοδόχοι . Θα πρέπει με άλλα λόγια να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρέχουν άριστες υπηρεσίες στους πελάτες τους και αντί να κάνουν οικονομία τις δύσκολες χρονιές να ανεβάζουν το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών. Αυτή είναι άλλωστε η καλύτερη άμυνα στην ύφεση όταν έρχεται , σύμφωνα με τον κ. Ανδρέαδη ο οποίος, με βάση τα δεδομένα, εκτιμά ότι η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού θα επανέλθει από το 2010.
Η τουριστική ωστόσο κίνηση από τους νέους προορισμούς (Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία κλπ) , τις αγορές που παρουσιάζουν δυναμική, την Ιταλία, τη Γαλλία, και από τη Γερμανία μπορούν να προσδώσουν κάποιο μικρό θετικό πρόσημο στον ελληνικό τουρισμό το 2008. Εάν η Ελλάδα συγκρατήσει το επίπεδο του αριθμού των επισκεπτών της έστω και με μια οριακή αύξηση – και δεν καταγράφει σημαντική πτώση του συναλλάγματος σε ευρώ τότε το 2008 θα είναι μια επιτυχής χρονιά για τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη και τους εξωγενείς παράγοντες, τονίζει ο κ. Ανδρεάδης.

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων