10 Πρακτικές Συμβουλές από την Π.Ο.Ξ. για πιο οικολογική ξενοδοχειακή λειτουργία

1. Αντικαταστήσετε τους συμβατικούς λαμπτήρες με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης: μπορεί να είναι ακριβότεροι αλλά καταναλώνουν μέχρι και τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν περισσότερο από τους συμβατικούς, οπότε τελικά κερδίζετε χρήματα!
2. Εφαρμόσετε ελεγχόμενη πολιτική αλλαγής στα σεντόνια και πετσέτες στα δωμάτια (π.χ. αλλαγή από πετσέτες όταν τοποθετηθούν στην μπανιέρα ή μετά από ορισμένο διάστημα και όχι καθημερινά) και ενημερώσετε τους πελάτες ότι αυτό γίνεται στα πλαίσια πιο οικολογικής διαχείρισης και μείωσης της κατανάλωσης νερού και ενέργειας που χρειάζεται για πλύσιμο.
3. Εάν δεν έχετε αυτόματο σύστημα διακοπής ηλεκτρισμού μέσω κάρτας πρόσβασης για κάθε δωμάτιο, ενθαρρύνετε τους πελάτες σας και τους εργαζόμενους να σβήνουν τα φώτα όταν δεν τα χρειάζονται και να κλείνουν συσκευές, όπως την τηλεόραση, από τον κεντρικό διακόπτη (δηλαδή, να σβήνει το κόκκινο φωτάκι εντελώς.) Μια τηλεόραση που δεν έχει κλείσει από τον κεντρικό διακόπτη εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια!
4. Τοποθετήσετε βρύσες και κεφαλές ντους που περιορίζουν την κατανάλωση νερού. Σύγχρονες εφαρμογές, όπως αυτές που αναμιγνύουν αέρα με νερό, δίνουν την ίδια αίσθηση άφθονης ροής νερού ενώ μειώνουν την κατανάλωση νερού μέχρι και 30%!
5. Εφαρμόσετε ενεργό σύστημα ανίχνευσης διαρροών νερού ώστε να γίνονται οι επισκευές έγκαιρα. Μια βρύση που στάζει μπορεί να ξοδεύει 20,000 λίτρα νερό τον χρόνο!
6. Εφόσον το επιτρέπει ο δήμος, ή επιδιώκοντας συνεργασίες με εταιρείες που θα συλλέξουν τις ποσότητες που μαζεύετε, ανακυκλώσετε χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί και μπαταρίες. Η ανακύκλωση από 100 κιλά χαρτί γλιτώνει 7 δέντρα!
7. Φυτέψετε τοπικά φυτά στους κήπους σας: χρειάζονται, συνήθως, λιγότερο νερό και προστατεύουν την ιδιόμορφη βιοποικιλότητα της περιοχής.
8. Προτιμήσετε προϊόντα με οικολογική σήμανση (π.χ. καθαριστικά και βαφές).
9. Τοποθετήσετε θερμικά ηλιακά για την θέρμανση του νερού. Μαρτυρίες μιλούν για εγγυημένη απόσβεση (σε χρόνο που εξαρτάται απο τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του ξενοδοχείου και το καθεστώς επιδότησης).
10. Δημιουργήσετε μια εταιρική δήλωση για τις προσπάθειες του ξενοδοχείου σας σε σχέση με το περιβάλλον και θέσετε στόχους για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού. Παρακολουθήσετε τακτικά την πρόοδο σας μέσω των λογαριασμών νερού και ρεύματος και επικοινωνήσετε τις επιτυχίες σας με τους εργαζόμενους και πελάτες.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων