Δελτίο Τύπου για το Συμβούλιο Προέδρων, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009, στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης «Philoxenia 2009», στη Θεσσαλονίκη

Σταδίου 24 – 10564 Αθήνα

Τηλ. 210-3312535 – 210-3312536

Φαξ 210-3230636

E-Mail: info@hhf.gr

Site:   www.hhf.gr

 

Αθήνα, 02-11-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από την Πολιτεία για το 2010, με συνέχεια αλλά και επέκταση των μέτρων που ελήφθησαν φέτος για την ενίσχυση του τουρισμού της χώρας, ζητεί από την νέα κυβέρνηση ο ξενοδοχειακός κλάδος. Το 2009 εκτιμάται ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία απώλεσαν το 16% του τζίρου τους ή έσοδα 1 δισ. ευρώ, διατηρώντας όμως, μέσω της τιμολογιακής τους πολιτικής, το τουριστικό μερίδιο αγοράς της χώρας μας. Παράλληλα εκφράστηκε η διαφωνία του κλάδου για την απόφαση της νέας κυβέρνησης να συγχωνεύσει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με το αντίστοιχο του Πολιτισμού. Σε ένα τομέα που αντιπροσωπεύει πάνω από το 18% του ΑΕΠ της χώρας, πάγιο ζητούμενο είναι η ισχυροποίηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και η επίλυση των προβλημάτων των συνεργασιών με τα συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Οικονομίας,  Περιβάλλοντος, Παιδείας, Υποδομών,  Εργασίας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού) και όχι η συγχώνευση με ένα από αυτά. Αναμένεται, λοιπόν, από τη νέα  πολιτική ηγεσία να αποδείξει στην πράξη την αποτελεσματικότητα του  σχήματος που επελέγη.

Αυτά είναι τα κύρια μηνύματα προς τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Προέδρων Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009 στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης «Philoxenia 2009», στη Θεσσαλονίκη. Στην ανοικτή συνεδρίαση του Συμβουλίου, παρέστη και συμμετείχε η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Προέδρων παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης δειγματοληπτικής έρευνας για τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων που διενεργείται για λογαριασμό της ΠΟΞ από την εταιρεία gbr consulting. Από τα αποτελέσματα αυτά προκύπτει ότι, από πλευράς εσόδων, τα ελληνικά ξενοδοχεία διανύουν την χειρότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, με καθίζηση τζίρου και σημαντική διόγκωση ζημιών.

«Το 2008 περίπου οι μισές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονταν στο ‘κόκκινο’ ως προς τα καθαρά τους έσοδα, αλλά το 2009 στην κατάσταση αυτή θα βρίσκεται η πλειονότητα των ξενοδοχείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, λόγω έλλειψης υποδομών, προσβασιμότητας (αεροπορικές, ακτοπλοϊκές συνδέσεις), αναποτελεσματικής προβολής-διαφήμισης, ισχυρού ευρώ (έναντι δολαρίου, στερλίνας), υψηλών περιθωρίων τραπεζικών δανείων (υπερδιπλάσιων της ευρωζώνης) και υψηλού κόστους ΦΠΑ (5-7 μονάδες υψηλότερο των ανταγωνιστών μας), γραφειοκρατίας. Ως εκ τούτου, επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των υφιστάμενων 14 μέτρων στήριξης τόσον αυτών που είχαν προσωρινό χαρακτήρα μέχρι και για το 2010, όσον και αυτών που είχαν μόνιμο χαρακτήρα (Τέλος παρεπιδημούντων και ακαθάριστων εσόδων των επισιτιστικών τμημάτων) και στόχευαν στην ενίσχυση της μειωμένης ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Μάλιστα απαιτείται και η περαιτέρω ενίσχυσή τους με τα μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά η νέα κυβέρνηση, όπως της μείωσης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, τουλάχιστον, κατά 2 μονάδες. Σημείωσε, επίσης, ότι «σκόρπιες συζητήσεις» περί ανατροπής καίριων μέτρων όπως η μείωση του Τέλους παρεπιδημούντων και ακαθάριστων εσόδων των επισιτιστικών τμημάτων δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία  στον κλάδο. Σε ότι αφορά στο επίδομα απασχόλησης, τόνισε ότι, υπάρχουν ενδείξεις πως μια σημαντική μερίδα εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δεν κατόρθωσαν να συμπληρώσουν τα ένσημα που απαιτούνται προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας, για τον χειμώνα, συνεπεία της μη επέκτασης του μέτρου της επιδότησης εργασίας, παρά τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης, κατά το μήνα Σεπτέμβριο. «Το ίδιο λάθος», υποστήριξε, «δεν πρέπει να επαναληφθεί για το 2010».

Η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

 

Σε παρέμβαση της κατά την ανοικτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Προέδρων, η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου, δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρξει διάλογος και διαβούλευση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον τουριστικό τομέα καθώς και για όλα τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν.

Τόνισε ότι η νέα πολιτική ηγεσία είναι ενήμερη για τα βασικά προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω των επιπτώσεων της κρίσης αλλά και λόγω των «ελλείψεων και των λαθών» που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκροτημένα σχέδια δράσης τα οποία θα γνωστοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για το ζήτημα των εργαζομένων, που φαίνεται πως, δεν συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας το χειμώνα ανέφερε ότι θα εξεταστεί το ζήτημα.

Τέλος, υπογράμμισε στους τουριστικούς φορείς ότι ο τομέας του Τουρισμού ενισχύεται με το νέο σχήμα Πολιτισμού-Τουρισμού και διαβεβαίωσε ότι η συγχώνευση των δύο Υπουργείων θα συνοδευθεί από διοικητικές τομές που θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά  του  και την ισχύ  των  παρεμβάσεών  του.

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων