Δελτίο Τύπου ΠΟΞ 13-7-2012

Σταδίου 24 – 10564 Αθήνα

   Τηλ. 210-3312535 – 210-3312536

   Φαξ 210-3230636

   E-Mail : info@hhf.gr

   Site:     www.hhf.gr

Αθήνα, 13-07-2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ύστερα από διαπραγματεύσεις πέντε μηνών, που κατέληξαν στη διατύπωση πρότασης Συμφωνίας από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπέγραψε νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την πλευρά των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που εκπροσωπεί η  ΠΟΕΕ-ΥΤΕ.

Η  συμφωνία προβλέπει μείωση του βασικού μισθού της τάξης του 15%, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των επιδομάτων (ακόμη και όσων καταργούνται από το μνημόνιο – Π.Υ.Σ. 2/2012) και χωρίς αλλαγές στα θεσμικά θέματα της προηγούμενης σύμβασης. Η διάρκεια ισχύος της είναι από 1/7/2012 έως 31/12/2013.

Ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Α. Ρέτσος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΞ, θεωρούν την επίτευξη συμφωνίας με τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους εξέλιξη κομβικής σημασίας για την πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου τη φετινή και την επόμενη περίοδο, αλλά και του τουρισμού εν γένει.

Η συμφωνία είναι προσαρμοσμένη στις περιστάσεις και στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην εθνική οικονομία, στην τουριστική αγορά και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επαναρυθμίζει ορθολογικά και ρεαλιστικά το ζήτημα των όρων αμοιβής των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία, κινούμενη προς τρεις άξονες:

1. Επιβίωση των επιχειρήσεων σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον ύφεσης,

2. Διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία όλης της χώρας και,

3. Επίτευξη εργασιακής ειρήνης, μέσα σε ένα πολύ εύθραυστο κοινωνικό περιβάλλον, η συνοχή του οποίου δοκιμάζεται καθημερινά.

Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, που είναι επιχειρήσεις μικρού και μέσου μεγέθους, δίνουν μάχη βιωσιμότητας, η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κρίνεται ότι θωρακίζει το εργασιακό περιβάλλον στην ελληνική Ξενοδοχία, αποτρέποντας κακές πρακτικές που αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου και υπονομεύουν την ποιότητα και την αξία του ξενοδοχειακού προϊόντος.

 Σημειώνεται ότι η τρέχουσα περίοδος εξελίσσεται αρνητικά και όπως καταδεικνύεται από την έρευνα πεδίου του ΞΕΕ, η χρονιά θα κλείσει με μείωση στις πληρότητες της τάξης του 10% και στα έσοδα των ξενοδοχείων, κατά 15%-20%.

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων