Δελτίο Τύπου “Χρηματοοικονομική συγκυρία-ανταγωνιστικότητα Ελλην. Ξενοδοχίας”

25/3/2008

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε και δρούμε εν μέσω ενός ασταθούς χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος παγκοσμίως με τάσεις επιδείνωσης. Η εξέλιξη των οικονομιών, διεθνώς, προοιωνίζεται αβέβαιη και σίγουρα δύσκολα προβλέψιμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους (2008) τα Χρηματιστήρια ανά τον κόσμο καταγράφουν σημαντικές απώλειες ( Nasdaq -14,86 %, FTSE 100 -14,89 %, CAC 40 –19,24 %, Γενικός Δείκτης Αθήνα -27,38 %, NIKKEI 225 -19,8 %, HANG SENG -24,11 % κλπ – στοιχεία από αρχή έτους έως 23-03-2008-). Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις αναλυτών κατά το ίδιο διάστημα «εξατμίστηκαν» περίπου 26 τρις € στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ 55 δις € «απώλεσε», από πλευράς κεφαλαιοποίησης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Το ίδιο διάστημα, η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ καταγράφοντας τιμές άνω των 110 δολαρίων ανά βαρέλι, η ισοτιμία $/€ άγγιξε το 1,60 δηλαδή το δολάριο υποτιμήθηκε, περίπου, 22% έναντι του ευρώ το τελευταίο έτος, η Λίρα Αγγλίας διολίσθησε 15% το ίδιο διάστημα, ενώ το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα με προφανείς παγκόσμιες επιπτώσεις.

Έτσι πληθαίνουν διαρκώς οι αναλυτές εκείνοι που προβλέπουν ότι η οικονομία των Η.Π.Α. εισέρχεται σε μια περίοδο ύφεσης, μία εξέλιξη η οποία ενδέχεται να επηρεάσει και τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Οι εξωγενείς αυτοί παράγοντες δημιουργούν ανησυχίες και εγκυμονούν κινδύνους για την έκβαση της τουριστικής κίνησης στην χώρα μας το 2008 αλλά και το 2009, καθώς ο τομέας του τουρισμού είναι μεταξύ εκείνων που, πρωτίστως, πλήττονται τόσο λόγω των αρνητικών χρηματοοικονομικών συγκυριών, όσο και λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ξενοδοχίας εν συγκρίσει με τα ξενοδοχεία που λειτουργούν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία τιμολογούν σε δολάρια.

Αν και το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν έχει δοκιμαστεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν δείχνοντας αξιοσημείωτες αντοχές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισημαίνει ότι σε περιόδους αστάθειας απαιτείται να βρίσκονται όλοι οι συνδαιτυμόνες του τουρισμού σε κατάσταση εγρήγορσης, επιδεικνύοντας βούληση ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων.
Έτσι πρέπει να δρομολογηθούν, κατά προτεραιότητα, άμεσες λύσεις σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, τα οποία θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος το οποίο θα κληθεί να «απορροφήσει» μεγάλο μέρος της συναλλαγματικής ενίσχυσης του ευρώ.
Ειδικότερα:
-Απαιτείται η άμεση αντικατάσταση του Τέλους Παρεπιδημούντων που ισχύει σήμερα υπέρ ΟΤΑ και βαρύνει, άδικα, μόνο τα ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λ.π. με ένα δικαιότερο ενιαίο φόρο επιτηδεύματος επί των κερδών όλων των επιχειρήσεων ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κάτι αντίστοιχο ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και επειδή θα αναφέρεται στο σύνολο της φορολογικής βάσης δεν θα ξεπεράσει το ένα τοις χιλίοις επί των κερδών των επιχειρήσεων, ενισχύοντας περαιτέρω τα έσοδα των ΟΤΑ.
-Πρέπει να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση στο χρονίζον ζήτημα της λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων με πολεοδομικές εκκρεμότητες, που αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της εικόνας του Ελληνικού ξενοδοχείου ως προϊόντος ιδιαίτερα ποιοτικού και ασφαλούς. Επιπρόσθετα η πάταξη της γραφειοκρατίας θα απελευθερώσει τους ξενοδόχους από περιττές και άσχετες δραστηριότητες σε σχέση με το κύριο αντικείμενό τους και θα τους αφήσει απερίσπαστους σε αυτό, που δεν είναι άλλο, από την παροχή υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
-Η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας και η συγκράτηση των τιμών δεν θα πρέπει να περιορισθεί μόνο στο ξενοδοχειακό περιβάλλον. Θεωρούμε ότι και οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες του τουρισμού πρέπει, ιδιαίτερα εφέτος, να προσφέρουν άριστες υπηρεσίες σε σταθερές τιμές. Ομοίως, ιδιαίτερη υπευθυνότητα πρέπει να επιδείξουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τόσο στην ποιότητα της παρεχόμενης εργασίας τους, όσο και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
-Απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της προβολής/διαφήμισης της χώρας, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Η περαιτέρω βελτίωση της ταχύτητας στη χορήγηση βίζα σε χώρες πέραν της Ρωσίας, όπως Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Σερβία κλπ μπορεί να βοηθήσει αισθητά.
-Κρίνεται απαραίτητο να επιταχυνθούν οι ενέργειες για τον τουριστικό χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας αλλά και για την βελτίωση των υποδομών. Είναι ζητήματα τα οποία στην Ελλάδα τα συζητάμε χρόνια αλλά προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ οι ανταγωνιστικοί προορισμοί τρέχουν με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

Η λύση των προαναφερομένων ζητημάτων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς τυχόν μετάθεσή τους στο μέλλον, ιδίως σε περιόδους σαν και αυτή που διανύουμε, θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας του ξενοδοχειακού μας προϊόντος.

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων