Δελτίο Τύπου 26-01-2010 Μείωση Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού Ο.Ε.Ε.

Αθήνα, 26-01-2010

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πλειονότητα των ελληνικών ξενοδοχείων λόγω των σοβαρότατων επιπτώσεών της διεθνούς κρίσης το 2009 τόσο στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση όσο και στην εγχώρια τουριστική αγορά.

Κατά τη διάρκεια του 2009 ο ξενοδοχειακός κλάδος απώλεσε το 16% του τζίρου του, ήτοι περίπου 1 δις ευρώ, ενώ το 2010, μέχρι στιγμής δείχνει ότι θα εξελιχθεί σε μια εξίσου δύσκολη χρονιά με εξαιρετικά αβέβαιη την έκβασή της.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας με το οποίο, το έτος 2009, δόθηκε η δυνατότητα σε 750 χιλιάδες δικαιούχους να πραγματοποίησουν τις διακοπές τους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, είναι ένα εργαλείο με αποδεδειγμένη ωφέλεια τόσο για τους δικαιούχους (από ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις), όσο και για τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιφέρειας που κατά τεκμήριο συμμετέχουν σ’ αυτό.

Άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία έχουν επεκτείνει τα αντίστοιχα προγράμματα επιδοτώντας τουρισμό τρίτης ηλικίας από την Ε.Ε. αντιμετωπίζοντας έτσι την ανεργία και την εποχικότητα, προσφέροντας συνάμα κοινωνικό έργο.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την περικοπή κατά περίπου 26% του αριθμού των Δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος, για το έτος  2010, που αντιστοιχεί σε 200.000 λιγότερους κοινωνικούς τουρίστες. Η απόφαση αυτή, δε, ελήφθη χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή διάλογο. Έτσι για μια υποτιθέμενη οικονομία στον προϋπολογισμό του Ο.Ε.Ε. της τάξεως των, περίπου, 3 εκ. ευρώ, δημιουργείται πολλαπλό κοινωνικό θέμα, ανεργία αλλά και τουλάχιστον αντίστοιχη μείωση εσόδων του κράτους από ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, απώλεια θέσεων εργασίας και φόρους.

Η ΠΟΞ με κάθε ευκαιρία τονίζει την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμού της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Με τις σωστές αποφάσεις, σε διαβούλευση με τους φορεις, ο τουρισμός μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι δυστυχώς παράδειγμα αποσπασματικής ενέργειας προς αποφυγή.

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων