14/05/03 Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 14 Μαϊου 2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Διεθνής Τουριστική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά αρνητικών συγκυριών, που περιορίζουν την τουριστική ζήτηση. 
Η οικονομική κρίση που πλήττει ταυτόχρονα το σύνολο των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, το κλίμα αβεβαιότητας που δημιούργησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και ο πόλεμος στο Ιράκ, καθώς και η Διεθνής ανησυχία για την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού SARS, έχουν συσσωρεύσει οξύτατα οικονομικά προβλήματα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι Τour Operators και τα ταξιδιωτικά γραφεία, επιχειρούν να περιορίσουν το κόστος του τουριστικού πακέτου, ζητώντας συνεχείς μειώσεις τιμών από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. 
Ο έντονος ανταγωνισμός, που υφίσταται στην παρούσα συγκυρία, το ελληνικό τουριστικό προϊόν από άλλους Μεσογειακούς προορισμούς χαμηλού κόστους, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των Ελληνικών Ξενοδοχείων από μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα που έλαβε η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, έχουν εξουθενώσει οικονομικά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας μας. 
Οι αρμόδιοι φορείς άσκησης οικονομικής πολιτικής, οφείλουν να καταλάβουν έγκαιρα ότι σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης, μείωσης των εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και συνεχούς υπερτίμησης του Ευρώ έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων με μέτρα που συνιστούν έμμεση φορολογική επιβάρυνση. Παραδείγματα τέτοιων μέτρων είναι η αύξηση των τελών χρήσης αιγιαλού και παραλίας, των δημοτικών τελών, η μείωση των συντελεστών απόσβεσης, η κατάργηση των ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών, η θέσπιση μέτρων που αυξάνουν το έμμεσο και άμεσο κόστος της εργασίας και η επιβολή επιπρόσθετων γραφειοκρατικών διαδικασιών . 
Η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έχει διαβρωθεί επικίνδυνα και ο μοναδικός κλάδος που εξακολουθεί να στηρίζει την απασχόληση και το περιφερειακό εισόδημα , βιώνει μια έντονη κρίση δομικού χαρακτήρα. 
Την ίδια ώρα οι μοναδικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την πλευρά της Πολιτείας, σχετίζονται με την συνδικαλιστική αναδιάρθρωση και την επιμελητηριακή διάσπαση του κλάδου. Επιχειρούνται αλλαγές προς μία κατεύθυνση που δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή νέων ιδεών και τη σύνθεση των απόψεων σχετικά με τα επιβεβλημένα μέτρα τουριστικής πολιτικής. Με άλλα λόγια, αντί να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών δυσχερειών των επιχειρήσεων του κλάδου, επιχειρείται η άμβλυνση των αντιδράσεων των παραγωγικών φορέων , με την υιοθέτηση μιας πολιτικής που στηρίζεται στο «διαίρει και βασίλευε» . 
Καλούμε την Πολιτεία και τα εντεταλμένα της όργανα, να επεξεργαστούν δέσμη μέτρων, που θα διασφαλίζουν την οικονομική επιβίωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, γιατί αν καταρρεύσει ο πυρήνας της τουριστικής βιομηχανίας, ή απαξιωθεί το προϊόν που παράγει εξαιτίας της μείωσης των αναγκαίων επενδύσεων εκσυγχρονισμού, η Ελληνική Οικονομία και η Ελληνική Κοινωνία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με ανυπέρβλητα προβλήματα, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της ανεργίας. 
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να κινούνται προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις: 
α) Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του τουριστικού πακέτου. 
β) Βελτίωση των όρων επιχορήγησης επενδύσεων εκσυγχρονισμού 
γ) Λήψη μέτρων για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την διασφάλιση της απασχόλησης στη διάρκεια της κρίσης . 
δ) Περιορισμός των γραφειοκρατικών διατυπώσεων που αποτελούν δυσβάστακτο κόστος, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου 
ε) Εξασφάλιση επαρκών πόρων για προβολή, διαφήμιση και συνδιαφήμιση, του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. 
Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και θα δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά, στηρίζοντας με μέτρα και όχι λόγια, το μεγαλύτερο τομέα παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα μας. 

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων