28/2/2005 Δελτίο Τύπου ΦΠΑ

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συμπεράσματα διαφόρων επιστημονικών επιτροπών, που εισηγούνται προς την Κυβέρνηση την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή που ισχύει στα νησιά και την μετάταξη διαφόρων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων της εστίασης και διαμονής, από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή φορολόγησης. Η αύξηση των έμμεσων φόρων παρουσιάζεται ως αποτελεσματικό μέτρο άμεσης απόδοσης στην προσπάθεια ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.
Προειδοποιούμε τους υπεύθυνους ότι η πιθανή εφαρμογή μιας δημοσιονομικής πολιτικής στηριγμένης σε μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, θα εκτινάξουν τον πληθωρισμό, θα διαβρώσουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της Εθνικής Οικονομίας και θα αποτελέσουν την ταφόπλακα του Ελληνικού Τουρισμού.
Ο κλάδος μας βιώνει τη χειρότερη κρίση των μεταπολεμικών χρόνων. Ο έντονος ανταγωνισμός, που υφίσταται στην παρούσα συγκυρία το ελληνικό τουριστικό προϊόν από άλλους Μεσογειακούς προορισμούς χαμηλού κόστους, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των Ελληνικών Ξενοδοχείων από την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους εργασίας και τα μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα που έλαβαν οι Κυβερνήσεις την περίοδο προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας στις απαιτήσεις της ΟΝΕ, έχουν οδηγήσει τον κλάδο μας σε μια πρωτοφανή δομική κρίση.
Η χώρα μας θεωρείται ακριβή για το προϊόν που παρέχει και η μόνη αποδοτική τακτική προσέλκυσης πελατών, είναι οι συνεχείς εκπτώσεις και προσφορές από την πλευρά των ξενοδοχείων. Όμως και αυτή η πρακτική εξάντλησε τη δυναμική της, ενώ ταυτόχρονα συσσώρευσε και σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Επομένως, ο κλάδος έχει ανάγκη από άμεση κρατική αρωγή και όχι από νέα φορολογικά βάρη.

Κάθε μέτρο περαιτέρω φορολογικής επιβάρυνσης, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και στη σημαντική συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα αποδοκιμάσει αυτές τις καταστροφικές εισηγήσεις, θα μελετήσει επαρκώς την αρνητική εμπειρία της Πορτογαλίας και θα λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα στήριξης του πιο ελπιδοφόρου εξωστρεφούς τομέα της Εθνικής Οικονομίας.

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων