Επιστολή ΠΟΞ ΕΝΦΙΑ

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2016
Αρ. Πρωτ.: 100254

Προς :
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Υπουργό Οικονομικών
Φαξ :210-3332608

Κοινοποίηση :
κ. Γεώργιο Σταθάκη
Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού
Φαξ :210-3332775

κα. Έλενα Κουντουρά
Αν. Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού
Φαξ :210-3229508
Αξιότιμοι κυρία & κύριοι Υπουργοί,

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές τις χώρας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αύξηση που επήλθε στον ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται να καταβάλουν μετά από την κατάργηση της απαλλαγής από τον συμπληρωματικό φόρο που προβλεπόταν για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων, κυμαίνεται από 30% έως και 100% σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, αγγίζει ή και ξεπερνά το 200%.

Έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει τους λόγους για τους οποίους τα ακίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αντικειμενικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες δικαιολογούν τη διαφορετική – επιεικέστερη μεταχείρισή τους ως προς τον υπολογισμό του συγκεκριμένου φόρου. Ομοίως έχουμε επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως για τους ανωτέρω ακριβώς λόγους επιβάλλεται η ίδια – επιεικέστερη αντιμετώπιση όχι μόνο των ακινήτων των νομικών προσώπων, αλλά και αυτών των ατομικών επιχειρήσεων.

Πλην όμως οι ανωτέρω θέσεις μας δεν εισακούστηκαν. Όχι μόνο η επέκταση της εξαίρεσης από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα των ατομικών επιχειρήσεων ουδέποτε στην ουσία εφαρμόστηκε, αλλά αντιθέτως καταργήθηκε και η σχετική ρύθμιση που ίσχυε για τα νομικά πρόσωπα.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με την επιβολή φόρων επί φόρων στις νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά με τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση και την προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο οι νόμιμες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, να υποφέρουν από αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις, άμεσους και έμμεσους φόρους και ταυτόχρονα δίπλα τους και εις βάρος τους να λειτουργεί μια τεράστια παραοικονομία με την οποία κανείς δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί.

Σας καλούμε, λοιπόν, έστω τώρα, που πλέον οι τεράστιες αυξήσεις που η ανωτέρω ρύθμιση προκάλεσε είναι εμφανείς και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση μιας και αποδεικνύονται με συγκεκριμένα παραδείγματα, να αναθεωρήσετε την απόφασή σας.

Η υπερφορολόγηση των νομίμων επιχειρήσεων αποτελεί την εύκολη λύση, η οποία όμως έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Η φοροδοτική ικανότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει ήδη προ πολλού εξαντληθεί και πολύ σύντομα το κράτος θα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένο, προκειμένου να βρει τα έσοδα που χρειάζεται, να πατάξει την ανθούσα μαύρη οικονομία. Δυστυχώς όμως θα είναι πολύ αργά για τη νόμιμη επιχειρηματικότητα.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Α. Ρέτσος                                                Γρηγόρης Τάσιος

Πρόεδρος Δ.Σ.                                               Γενικός Γραμματέας

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων