Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΞ στο Πρακτορείο Ειδήσεων MIA

Τάσιος: Η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα φαίνεται από τον Ιούλιο, άλλα πρώτα χρειάζονται πρωτόκολλα λειτουργίας

Κανένας δεν ξέρει αν φέτος θα κάνουμε διακοπές, αυτή είναι η πραγματικότητα, πάνω απ’ όλα χρειαζόμαστε πρωτόκολλα λειτουργίας, λέει Γρήγορης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων μιλώντας στην ανταποκρίτρια του ΜΙΑ στην Αθήνα και εξηγεί ότι είναι ακόμα νωρίς για να πει κανείς πότε συγκεκριμένα και επίσημα θα αρχίσει η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα.

-Δεν το γνωρίζει κανένας γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υγειονομικά κριτήρια λειτουργίας, τα όποια μέχρι τις 15 Μαΐου θα προσπαθήσουμε μέσα από το διάλογο με την Πολιτεία να τα φτιάξουμε, όσο και αν είναι πολύ δύσκολο εξαιτίας των χαρακτηριστικών που έχουν, και κακά τα ψέματα, είναι σαν να είναι κλινικές, εξηγεί ο κ. Τάσιος.

Τονίζει ότι είναι σημαντικό να ρυθμιστεί ο τρόπος άφιξης των τουριστών, λέγοντας ότι είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς τι ακριβώς θα χρειαστεί να έχει ο επισκέπτης από το εξωτερικό, αν αυτό θα είναι κάποια υγειονομική βεβαίωση, όμως εξηγεί ότι η εγγύηση και η ευθύνη για την κατάσταση της υγείας του πρέπει να την έχει το κράτος του, και όχι η Ελλάδα.

-Προφανώς υπάρχει διάθεση όλοι να εργαστούν, είτε είναι τουριστικά γραφεία, είτε είναι μεταφορές, είτε είναι τα ξενοδοχεία, όμως, χωρίς υγειονομικά κριτήρια και πρωτόκολλα, δεν μπορεί να γίνει. Το ίδιο ισχύει και για τις βαλκανικές χώρες προς την Ελλάδα. Εμείς προχωράμε ένα βήμα παραπάνω, εννοώ ως φορείς του τουρισμού, και ζητάμε ότι αν δεν φανεί τις επόμενες μέρες μια κοινή ευρωπαϊκή δράση για τα πρωτόκολλα, να προχωρήσουμε σαν χώρα και σε κάποιες ίσως διακρατικές συμφωνίες, λέει ο κ. Τάσιος στο ΜΙΑ και τονίζει ότι σημαντική λεπτομέρεια είναι την ευθύνη να την έχει το άλλο κράτος και ο τουρίστας που έρχεται.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων και σταδιακή μετάβαση στη νέα καθημερινότητα, το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων σχεδιάζεται για τον Ιούνιο. Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, προβλέπεται να ανοίξουν τον Ιούνιο, ενώ τα εποχικά τουριστικά καταλύματα είναι στη τελευταία, έβδομη φάση του σχεδίου, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

-Η ενδεχόμενη σεζόν φαίνεται από τον Ιούλιο και δεν υπάρχει θέμα εποχικής ή συνεχούς λειτουργίας, όλα είναι το ίδιο πια, λέει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων, και σημειώνει ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να πει πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν και ότι «η εκτίμηση είναι στο τέλος Μαΐου ότι θα μπορούμε να το πούμε» .

Ο κ. Τάσιος λέει ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη επειδή η σεζόν θεωρητικά είναι χαμένη, γιατί δεν φτάνουν 2 μήνες.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων μιλώντας στο ΜΙΑ, σημειώνει ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι και το μεγάλο στοίχημα για το πως θα λειτουργήσει οτιδήποτε στην Ελλάδα, φυσικά και ο τουρισμός, επειδή, όπως λέει, «όταν η χώρα θα βρεθεί με μεγάλο πληθυσμό , τότε θα δούμε αν μπορούμε να έχουμε και τη γνωστή δυνατότητα να υποδεχτούμε και άλλους» .

Για τον εσωτερικό τουρισμό, ο Τάσιος είπε ότι αφορά ένα μικρό κομμάτι που μπορεί να συνδράμει, και ως παράδειγμα ανέφερε την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που έδειξε ότι 46 % των Ελλήνων θα πάνε διακοπές, άλλα 40% δεν θα πάνε σε ξενοδοχείο.

Μέχρι 15 Μαΐου 2020, έχει ανασταλεί η σύνδεση της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, με το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ολλανδία ενώ υπάρχει προσωρινή απαγόρευση εισόδου για πολίτες τρίτων χωρών.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρήγορης Τάσιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του συγκεκριμένου μέτρου και για τις πτήσεις και για τα χερσαία σύνορα.

Η συνέντευξη του κ. Τάσιου εδώ 

 

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων