Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΞ στον Ellada Fm 94.3 (16.11.2020)

Γρ. Τάσιος: "Κεντρικός μας στόχος, το "ταμείο επιβίωσης" για το 2021 - Το εάν θα αντέξουμε θα φανεί ξεκάθαρα από τη θέληση της Πολιτείας να διατηρήσει στην επιφάνεια την ελληνική ξενοδοχία και το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας"

“Χωρίς επιβίωση δεν μπορούν να υπάρξουν στο μέλλον ξενοδοχεία, δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμός, άρα ούτε και κοινωνικός ιστός”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος σε συνέντευξή του στο ενημερωτικό ραδιόφωνο Ellada Fm 94.3. “Το εάν θα αντέξουμε” είπε, “θα φανεί από τη θέληση της Πολιτείας και συγκεκριμένα όλων των πολιτικών δυνάμεων, να διατηρήσουν στην επιφάνεια την ελληνική ξενοδοχία και το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας”. Με καμία απολύτως κινητικότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή λόγω του lockdown, ο κ. Τάσιος επανέλαβε πως ο κεντρικός στόχος της Ομοσπονδίας είναι να δημιουργηθεί ένα “ταμείο επιβίωσης” για το 2021. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο με περισσότερες δόσεις, αλλά και σε μεγαλύτερη στήριξη από το τραπεζικό σύστημα ώστε να μπει σε διαδικασία επιμήκυνσης δανείων των επιχειρήσεων που είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται έως και – 80%, σε σχέση με το 2019. Έσπευσε παράλληλα να προσθέσει ότι η ορθή διαχείριση και ο επαγγελματισμός των Ελλήνων ξενοδόχων που ακολούθησαν στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας αποτελεί ισχυρή απόδειξη εμπιστοσύνης προς τον κλάδο από την πλευρά της Πολιτείας. Εξέφρασε όμως την εξής απορία: “Γιατί τώρα, με μηδενική πληρότητα σε όλη τη χώρα, δεν είμαστε κλειστά;” χαρακτηρίζοντας “δραματική” την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα συνεχούς λειτουργίας και τα ορεινού όγκου ξενοδοχεία. Για το θέμα της TUI, μίλησε για “ξεκάθαρη στάση πληρωμών” από την πλευρά του ταξιδιωτικού κολοσσού που δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και εκτιμά ότι το χρέος προς τα ελληνικά ξενοδοχεία αγγίζει τα 150 εκ. ευρώ. “Με ένα απλό email ότι οι πληρωμές μεταφέρονται για το Μάρτιο του 2021, δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός”, επισήμανε, αποκαλύπτοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού οργανώνονται κινήσεις ώστε να υπάρξει πίεση για να λυθεί το πρόβλημα.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει να φαίνεται από το 2022 και έπειτα, ενώ πρόσθεσε ότι έως την ερχόμενη άνοιξη “΄καμία πρόβλεψη για την επόμενη τουριστική σεζόν δεν μπορεί να γίνει, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη – η οποία είναι η κύρια αγορά για τη χώρα μας – και των οικονομικών επιπτώσεών της σε όλους τους κλάδους που συμπράττουν για να υπάρχει τουρισμός (αεροπορικές εταιρείες, tour operators κ.λπ.).

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων