Επιστολή της ΠΟΞ προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Τουρισμού για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήγησαν απο τον “ΙΑΝΟ”

                                                                                                                                                                                                                    

                                                                                                                                               Αθήνα 14-01-2021

                                                                                                                                             

Προς

κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Υφυπουργό Οικονομικών

 

Κοινοποίηση

κ.Χάρη Θεοχάρη

Υπουργό Τουρισμού

 

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στην από 14-10-2020 επιστολή μας σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον «Ιανό». Όπως είχαμε επισημάνει, οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν για την παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών (ΦΕΚ Β 4127) καταλαμβάνουν μόνο τις επιχειρήσεις με κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πλην, όμως, πολλές επιχειρήσεις, ιδίως ξενοδοχειακές, έχουν έδρα σε άλλη περιοχή από τον τόπο δραστηριότητάς τους. Αυτό ειδικά στις περιπτώσεις των ξενοδοχειακών μονάδων είναι απόλυτα λογικό, καθώς βρίσκονται σε περιοχές που «νεκρώνουν» τους χειμερινούς μήνες.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης που νομοθετήσατε, χωρίς μάλιστα να υπάρχει για την εξαίρεση αυτή κάποιος βάσιμος λόγος, καθώς και αυτές έχουν πληγεί το ίδιο σφοδρά από τη συγκεκριμένη θεομηνία. Ούτε ασφαλώς ευθύνονται αυτές για την απουσία των αναγκαίων υποδομών στο τόπο δραστηριότητάς τους, η οποία τις υποχρέωσε να μην έχουν εκεί την έδρα τους.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η λύση αυτή ή για την ακρίβεια ο συγκεκριμένος αποκλεισμός επιλέχθηκε για διαδικαστικούς λόγους, ωστόσο πέραν του ότι στη ρύθμιση για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από τον «Ιανό» (άρθρο 1 του ν.4728/2020) δεν προβλέφθηκε παρόμοιος περιορισμός, ασφαλώς και υπάρχουν τρόποι για να ξεπεραστούν οι όποιες τεχνικές δυσκολίες. Ακόμα, λοιπόν, και αν δεν μπορείτε να εντάξετε στις σχετικές ρυθμίσεις όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειές ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση τους οι επιχειρήσεις που διαθέτουν σε αυτές υποκατάστημα ή αλυσίδα υποκαταστημάτων με παραγόμενο κύκλο εργασιών που να αντιστοιχεί σε άνω του 50% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών τους ή ακόμα και του 100%  σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ο ανωτέρω διαχωρισμός.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τάσιος                                                              Μανώλης Τσακαλάκης 

 Πρόεδρος Δ.Σ.                                                                   Γενικός Γραμματέας

 

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων