Δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΞ στο powergame.gr (11.03.2021)

Γρ. Τάσιος: "Στόχος να δημιουργήσουμε θετική εικόνα για την Ελλάδα"

Παρασκευή και δεκατέσσερις. Σε ποιο βαθμό ισχύει τελικά η περίφημη ημερομηνία (14/05/2021) για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού; Είναι το μεγάλο ερώτημα που περιστρέφεται στους ξενοδοχειακούς κύκλους από την ώρα που ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε το φιλόδοξο πλάνο της κυβέρνησης για την επανέναρξη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Θα μπορέσει λοιπόν κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί πρακτικά στα μέσα Μαΐου;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του powergame.gr, η απάντηση από τους επιχειρηματίες είναι αρνητική. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ρεαλιστικό άνοιγμα του τουρισμού. Τουλάχιστον όχι πριν από τα μέσα-τέλη Ιουνίου, λένε χαρακτηριστικά. Οι κρατήσεις παραμένουν μηδενικές πλην κάποιων εξαιρέσεων από περσινά vouchers. Την ίδια ώρα, ολόκληρος ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα βρίσκεται σε στάση αναμονής καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις διακρατικές συμφωνίες. Συνεπώς, και από ποιες χώρες θα ξεκινήσουν να έρχονται τουρίστες.

Παράλληλα, αν δεν καταγραφεί αγοραστικό ενδιαφέρον, τότε πολλές από τις ξενοδοχειακές μονάδες που ήταν εκτός λειτουργίας το 2020, δεν θα ανοίξουν ούτε για τη φετινή σεζόν.

Πιέσεις εκατέρωθεν

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι Έλληνες ξενοδόχοι δέχονται καταιγισμό ερωτημάτων από συνεργάτες και πελάτες. Κάτω από ποιους όρους θα μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει; Τι θα ισχύει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού; Ποιες διαδικασίες θα τηρούνται για τους αρνητές των εμβολίων; (εδώ ανοίγει ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα καθώς από τη μια ορισμένοι πρόεδροι ξενοδοχειακών ενώσεων ζητούν να εφαρμόζεται το υγειονομικό διαβατήριο και από την άλλη, μια άλλη μερίδα του κλάδου διαφωνεί ως προς το να τεθεί ως υποχρέωση του ταξιδιώτη). Θα παρέχονται rapid test – όπως άλλωστε έχει ζητηθεί – μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες; Τι αλλάζει στα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων;

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους πιέζουν σε καθημερινή βάση τους τουριστικούς φορείς ώστε να δοθούν το συντομότερο δυνατό απαντήσεις-λύσεις στα παραπάνω ζητήματα.

Την ίδια ώρα, ζητούν οριζόντια ρύθμιση οφειλών (ΤΕΠΙΧ, εγγυοδοσία, επιστρεπτέα προκαταβολή, ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων για όλο τον χρόνο) καθώς έχουν υποστεί ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες. Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς: αν υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες, γιατί ο υπουργός τουρισμού έκανε λόγο για restart στις 14 Μαϊου 2021;

Ο πραγματικός στόχος πίσω από τις ανακοινώσεις Θεοχάρη

«Η αγορά είχε ανάγκη από μια είδηση σχετικά με την Ελλάδα. Αυτό μας το είχαν ζητήσει οι μεγάλοι tour operators καθώς υπήρχε μια τεράστια αγωνία για το πότε η χώρα μας θα ανακοινώσει επανεκκίνηση. Ο στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια θετική εικόνα» εξήγησε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων σε επικοινωνία με το powergame.gr

«Ήδη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Θεοχάρη είμαστε πρώτο θέμα στη Ρωσία (σ.σ. δυνατός πελάτης της ελληνικής τουριστικής αγοράς) με την οποία προχωράμε σε στενή συνεργασία, όπως έγινε με το Ισραήλ. Αυτός λοιπόν ήταν ο στόχος της ανακοίνωσης, να δημιουργηθεί ζήτηση για την χώρα. Από εκεί και πέρα αν είμαστε στο βαθύ κόκκινο δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό», συμπλήρωσε τονίζοντας πως πρέπει πάση θυσία να σταθεροποιήσουμε τα υγειονομικά δεδομένα.

Ως προς το πράσινο φως που έδωσε ο Χ. Θεοχάρης για την προτεραιότητα εμβολιασμών στους επαγγελματίες του κλάδου ο κ. Τάσιος θέτει και πάλι τα πράγματα στη ρεαλιστική τους διάσταση. «Είναι σαφές πως δεν προλαβαίνουν να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι τις 14 Μαΐου. Εμείς, ως ΠΟΞ, θεωρούμε σωστό να δοθεί η δυνατότητα για εμβολιασμό και όχι η υποχρέωση στους υπαλλήλους των τουριστικών επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε πως η Ελλάδα μπορεί να βγει μπροστά στην τουριστική αγορά φέτος το καλοκαίρι αν υγειονομικά γίνει πράσινη. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι τα υπόλοιπα κράτη είναι και εκείνα υπό καθεστώς lockdown. «Αν το προσέξουμε, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική τουριστική δραστηριότητα τον Ιούνιο».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, περί δεσμεύσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο να υπάρξει συμφωνία για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ο κ. Τάσιος εξέφρασε την πεποίθηση του πως έχει αρχίσει να μπαίνει μια σειρά και πως το τρίπτυχο «Εμβόλια -PCR- Rapid Test» θα δώσει και πάλι τη δυνατότητα στον κόσμο να ταξιδέψει.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ

Διαβάστε τις δηλώσεις του κ. Τάσιου εδώ

Related Articles

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων