Blog Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΞ στον Παλμό Ρόδου (09.08.2021)

Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΞ στον Παλμό Ρόδου (09.08.2021)

Η πανδημία με τις μεταλλάξεις της έχει κάνει και μεταλλάξεις στις τουριστικές αγορές δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

«Φαίνεται πως έχουμε πολλά κρούσματα κορονοϊού κάτι που προς το παρόν δεν θα αλλάξει λόγω της διασποράς που υπάρχει. Υπάρχουν περιοχές που δοκιμάζονται από τα Lockdown όπως η Ζάκυνθος τα Χανιά η Μύκονος. Υπάρχει προβληματισμός», τόνισε ο κ. Τάσιος.

Όσο για τις πυρκαγιές ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε ότι, δεν έχουν προκαλέσει κύμα φυγής τουριστών από τη χώρα. Τη μεγαλύτερη ζημία όπως τόνισε έχει υποστεί η Εύβοια.

«Εν μέσω της πανδημίας ο Αύγουστος πάει καλά αφού η πληρότητα στα καταλύματα φθάνει και το 80%. Οι περιοχές που δεν πάνε καλά είναι ελάχιστες. Στις παράκτιες περιοχές ο τουρισμός, εξελίσσεται καλά μέχρι το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου», είπε και πρόσθεσε πως ο τουρισμός θα πάει καλά και για το Νότιο Αιγαίο μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Το Νότιο Αιγαίο θα πάει καλά τουριστικά όλο τον Αύγουστο. Θα υπάρξει ενίσχυση και με τους Έλληνες τουρίστες», τόνισε.

Σε ότι αφορά τους τουρίστες από τη Βρετανία ο κ. Τάσιος τόνισε πως υπάρχει αναμονή για την εξέλιξη των κρατήσεων και των αφίξεων.

«Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν οι αφίξεις των τουριστών από τη Μεγ. Βρετανία ενώ καλά εξελίσσεται η Γερμανική Αγορά. Το στοίχημα είναι πως θα εξελιχθεί τουριστικά το δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου. Τότε θα μπορούμε να κάνουμε τη σύγκριση με την περσινή σεζόν», τόνισε ο κ. Τάσιος.

Υπάρχουν όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ οι δυνατότητες να εξελιχθεί πολύ καλά η τουριστική κίνηση από το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Αυγούστου αρκεί να πάμε σε καλύτερα επίπεδα σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν την εξέλιξη των κρουσμάτων. Πάμε ημέρα με την ημέρα», τόνισε.

Σε ερώτηση για την τουριστική αγορά του Ισραήλ ο κ. Τάσσιος τόνισε:

«Περιμέναμε πρώτους πρώτους τους τουρίστες από το Ισραήλ και τώρα δεν έρχονται καθόλου. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί»

Όσο για το αν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για το αποτέλεσμα της φετινής σεζόν ο κ. Τάσιος τόνισε:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση αλλά το σίγουρο είναι πως τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα σε σύγκριση με πέρσι. Η κινητικότητα σε αφίξεις είναι καλύτερη. Όμως στα οικονομικά δεδομένα δεν ισχύει το ίδιο αφού υπάρχει μείωση 80% στον τζίρο. Θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να πούμε ότι πάμε πολύ καλά».

Δυσχέρειες οικονομικές στα ξενοδοχεία δημιουργεί και το γεγονός, ότι δεν είναι εφικτό να λάβουν φέτος προκαταβολές από τα τουριστικά πρακτορεία για τη σεζόν του 2022.

Δύσκολος ο χειμώνας για τους ξενοδόχους

Επιπρόσθετα οι τουρ οπερείτορς πιέζουν τους ξενοδόχους για να προχωρήσουν σε μείωση των τιμών για το επόμενο καλοκαίρι.

«Πως θα γίνουν μειώσεις στις τιμές όταν αντίστοιχα αυξάνεται το κόστος για τις επιχειρήσεις; Δεν κρύβω τον προβληματισμό μου για τις απαιτήσεις των τραπεζών ενώ δεν είναι θετικό το γεγονός ότι προσμετρήθηκαν ως έσοδα οι επιστρεπτέες προκαταβολές. Αγώνας γίνεται και για τα κεφάλαια κίνησης που χρειάζονται οι επιχειρήσεις.Η αγορά μεταβάλλεται. Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», τόνισε κ. Τάσσιος και πρόσθεσε πως η κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο θα είναι δύσκολη το φθινόπωρό για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Δεν φθάνουν οι εργαζόμενοι για την κάλυψη των αναγκών

Ο κ. Τάσιος είπε ακόμη πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού αφού το υπάρχον δεν φθάνει για την κάλυψη των αναγκών. Αυτό συνέβη γιατί αρκετοί εργαζόμενοι αποχώρησαν από τα ξενοδοχεία γιατί αποφάσισαν να αλλάξουν επάγγελμα.

«Και στη Ρόδο ισχύει αυτό με την έλλειψη προσωπικού. Κάποιοι άλλαξαν επάγγελμα και αποχώρησαν από το χώρο. Άλλοι δεν θέλουν να εργασθούν και στηρίζονται σε επιδόματα. Υπάρχουν και εργαζόμενοι που έφυγαν από τα ξενοδοχεία και απασχολούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Για να δοθεί λύση χρειάζεται διάλογος με τις ομοσπονδίες αλλά και να εισέλθουν νέοι με διάθεση για εργασία στον τουρισμό», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Για τις φωτιές

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς τους πληγέντες από τις φωτιές . Έκανε ιδιαίτερη μνεία σε όσους είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός και τόνισε πως οι ξενοδόχοι έχουν βάλει πλάτη με την διάθεση περισσοτέρων από 1000 δωματίων για την φιλοξενία των πληγέντων.

Στη συνέχεια θα υπάρξει συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την μίσθωση δωματίων.

Η συνέντευξη του κ. Τάσιου στο skyrodos.gr  

 

Kατηγορίες

1

Σταδίου 24, 105 64, Αθήνα

Τηλ.: 210-3312535–6
Fax: 210-3230636
E- mail : info@hhf.gr