Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής φιλοξενήθηκε σήμερα στον Real Voice 99.5 και την εκπομπή της Ρένας Παυλάκη “Πρωινό Εξπρές”, στον απόηχο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τα φορολογικά μέτρα στον τουρισμό.
- Της Νατάσας Παμπρή
Ο κ. Χατζής αναφέρθηκε στο τέλος Ανθεκτικότητας, στο τέλος παρεπιδημούντων, στην κρουαζιέρα, στον υπερτουρισμό, στη βραχυχρόνια μίσθωση και τα Airbnb, στο υψηλό λειτουργικό κόστος κ.α.
Επιβαρύνσεις χωρίς μέτρο και σχέδιο, σε μια συγκυρία δυσκολιών και προκλήσεων, προοιωνίζονται δυσάρεστες εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό και συνακόλουθα για την εθνική οικονομία, ανέφερε, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα όσα εξαγγέλθησαν στην ΔΕΘ.
Για το τέλος Ανθεκτικότητας δήλωσε ότι ακόμη δεν ξέρουμε που πάνε τα χρήματα που εισπράττονται και τα τέλη που εισπράττονται πρέπει να έχουν κάποια ανταποδοτικότητα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι θα έρχεται ένας τουρίστας π.χ. στη Ρόδο και τα λεφτά που εισπράττονται θα πηγαίνουν για την κατασκευή κάποιας γέφυρας στην Θεσσαλία και θα έχουν αντίκτυπο στον τουριστικό κλάδο της περιοχής μας. “Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στο τέλος αυτό”, όπως είπε.
Τέλος παρεπιδημούντων: Η αύξηση 50% του τέλους παρεπιδημούντων και μάλιστα οριζόντια, επί δικαίων και αδίκων, ενώ είναι σαφές πως η όποια πρόσθετη επιβάρυνση προκλήθηκε στις δημόσιες υποδομές κατά τα έτη 2009-2023 δεν οφείλεται στα νόμιμα ξενοδοχειακά καταλύματα. Τουλάχιστον να κατευθύνουν αυτά τα χρήματα σε υποδομές και όχι σε προσλήψεις για το πολιτικό κομμάτι των Δήμων. Ίσως και οι Δήμοι θα πρέπει να αναρτούν τις δαπάνες για περισσότερη διαφάνεια.
Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν ανακοινώθηκε για την βραχυχρόνια μίσθωση στην οποία δεν τίθεται επί της ουσίας κανένας σοβαρός περιορισμός εξ’ όσων ακούσαμε στη ΔΕΘ. Και αυτό παρά τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις για τους πολίτες. Δυστυχώς πιστεύουμε ότι είναι άστοχη η ανοχή που έχει η πολιτεία σε μια δραστηριότητα που δήλωσε το 2023 μόλις το 20% των εισοδημάτων της στην ΑΑΔΕ (δηλώθηκαν από τους επιχειρηματίες 677 εκατομμύρια ευρώ και δηλώθηκαν από τις πλατφόρμες 3,300 εκατομμύρια ευρώ). Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν δεν αλλάξουμε ρότα, με τον ανεξέλεγκτο ρυθμό που αναπτύσσεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη θα συνεχίσει να μειώνεται, η στεγαστική κρίση θα βαθαίνει και η αγορά ακινήτων θα αποκτήσει χαρακτηριστικά φούσκας.
Σημείωσε δε ότι 7.500-8.000 ξενοδοχεία στη χώρα είναι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις που σημαίνει οικογενειακή επιχειρηματικότητα, που προσπαθούν μέσα από μία επένδυση που έκαναν πριν από 50 χρόνο να βγάλουν ένα οικογενειακό εισόδημα και δεν είναι όλοι μεγαλοξενοδόχοι.
“Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές είναι ώρα αποφάσεων προκειμένου ο τουρισμός να μπορέσει να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία. Αυτό σημαίνει σχέδιο. Για τις υποδομές, για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος μας, για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών.
Στόχος μας είναι να έχουμε ένα θετικό αποτύπωμα στην οικονομία και κατ’ επέκταση και στην κοινωνία”, σημείωσε καταλήγοντας.