Blog Δελτίο Τύπου 1-4-2009 Δήθεν αυξήσεις τιμών ξενοδοχείων

Δελτίο Τύπου 1-4-2009 Δήθεν αυξήσεις τιμών ξενοδοχείων

1 Απριλίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων και ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών που δυστυχώς αναπαράχθηκαν σε αρκετά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες και αναφέρονται, λανθασμένα, σε αύξηση των τιμών στα Ελληνικά ξενοδοχεία το δ’ τρίμηνο 2008 έναντι του αντίστοιχου το 2007 (2008Q4 vs 2007 Q4), «κατά επίκληση» της έρευνας που δημοσίευσε ο διαδικτυακός οργανισμός «www.hotels.com» και προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας της κατάστασης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων,  επισημαίνει τα εξής:

  • Πρώτον, η «αύξηση» 15% των τιμών στην Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε και το βασικό σημείο αναφοράς για τα σχετικά δημοσιεύματα αλλά και στα δελτία ειδήσεων ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών, προκύπτει όταν οι μέσες τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων αποτιμώνται σε στερλίνες. Η επίκληση αυτού του στοιχείου, επομένως, χωρίς να συνυπολογίζεται η σημαντικότατη κατά 22%, περίπου, διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος έναντι του ευρώ, μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2008 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2007, οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες, εμφανίζονται, λανθασμένα, να έχουν πραγματοποιήσει αυξήσεις στις τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων τους. Η ορθή ερμηνεία αυτής της αποτύπωσης είναι ότι το κόστος για τους Βρετανούς ήταν υψηλότερο το συγκεκριμένο τρίμηνο του 2008 έναντι του αντιστοίχου του 2007, λόγω της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ  και όχι διότι οι προορισμοί αύξησαν τις τιμές τους.
  • Δεύτερον και κυριότερο, αν αποτυπωθεί η εξέλιξη των τιμών των ίδιων χωρών σε ευρώ (όπως συμβαίνει όταν τα νούμερα σε άλλο σημείο της ίδιας έρευνας του εν λόγω ταξιδιωτικού Οργανισμού αποτιμώνται σε ευρώ) φαίνεται καθαρά ότι οι μέσες τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων στην Ελλάδα εμφάνισαν μείωση το συγκεκριμένο τρίμηνο του 2008 έναντι του 2007 κατά 7%, όπως επίσης μείωση στις τιμές τους εμφανίζουν στην πλειονότητα τους οι υπόλοιπες συγκρινόμενες εντός ευρωζώνης  χώρες. Αυτή είναι η πραγματική απεικόνιση για την περίπτωση της Ελλάδας και αυτός είναι ο πλέον αντικειμενικός και ορθός τρόπος σύγκρισης των τιμών των ξενοδοχείων, στην έρευνα που δημοσίευσε το “hotels.com”.
  • Τρίτον, είναι απολύτως σαφές ότι από τις αρχές του 2009, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων έχουν μειωθεί περαιτέρω, και σε ορισμένες περιπτώσεις προορισμών ή επιχειρήσεων έχουν φθάσει ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Και τούτο ισχύει για τους όλους τους πελάτες αλλοδαπούς και μη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναγνωρίζει, σέβεται και υποστηρίζει την καθημερινή  προσπάθεια των δημοσιογράφων, που ενασχολούνται με τον Τουριστικό τομέα, να ενημερώνουν υπεύθυνα και διεξοδικά την κοινή γνώμη.

Ωστόσο, απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη προσοχή ως προς την αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, των οποίων η ελλιπής ή μη ορθή μεταφορά και αναπαραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένες εντυπώσεις και τελικώς σε λανθασμένη και ζημιογόνα για τον τουρισμό μας, την οικονομία και την απασχόληση, πληροφόρηση του Έλληνα και ξένου επισκέπτη, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

 ΥΓ. Προς επίρρωση των ανωτέρω αναφερομένων επισυνάπτονται οι σχετικοί πίνακες τους οποίους μπορείτε να βρείτε και στο διαδίκτυο. (http://www.hotels.fr/presse/indice-des-prix-des-hotels.html) και (http://www.hotels.co.uk/press/hotel-price-index.html)

Kατηγορίες

1

Σταδίου 24, 105 64, Αθήνα

Τηλ.: 210-3312535–6
Fax: 210-3230636
E- mail : info@hhf.gr