Blog Δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΞ στο travel.gr (01.09.2023)

Δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΞ στο travel.gr (01.09.2023)

 

Του Στάθη Κουσουνή.

Κερδισμένοι όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί της Μεσογείου για τη φετινή περίοδο

Με σημαντικές αυξήσεις συνεχίζουν να κινούνται οι αφίξεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου

Η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της ανόδου και οδεύει προς νέο ρεκόρ ταξιδιωτικών εισπράξεων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις θα συνεχίσουν να κινούνται αυξητικά και το φθινόπωρο στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές που επιλέγονται από τους ξένους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, σε αρκετές τουριστικές περιοχές οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κινούνται υψηλότερα ακόμη και από το 2019. Ωστόσο, σημειώνει ότι το ύψος της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας, δεν αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των ξενοδοχείων.

Περιορισμένο το λειτουργικό κέρδος για τα ξενοδοχεία

Ο τζίρος στα ξενοδοχεία, προσθέτει, μπορεί να κινηθεί στα ίδια επίπεδα ή και υψηλότερα από το 2019, αλλά το λειτουργικό κέρδος θα είναι περιορισμένο, καθώς από το 2019 ή το 2022 καταγράφεται μία τιμαριθμοποίηση της τάξης του 10% έως 15%, ενώ υπάρχει και η αύξηση των επιτοκίων.

Παράλληλα, ανοδικά κινείται και το μισθολογικό κόστος και μάλιστα ανορθόδοξα για τη φετινή χρονιά, καθώς λόγω της έλλειψης προσωπικού, παρατηρήθηκαν φαινόμενα πλειοδοσίας για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Αυτό, όπως τονίζει ο κ. Τάσιος, θα χρειαστεί 1-2 χρόνια για να διορθωθεί, συμπληρώνοντας ότι «ο μέσος μισθός στα ξενοδοχεία, κινείται φέτος στα1.200 ευρώ, μικτά, που σημαίνει ότι είμαστε σχεδόν όλοι στην κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και λίγο πριν τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2027 και είναι για τον ιδιωτικό τομέα ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1.500 ευρώ μικτά. Άρα λοιπόν εμείς, αυτή τη στιγμή, δείχνουμε τον δρόμο».

Σε ότι αφορά την αύξηση των επιτοκίων και πώς αυτή επηρεάζει τη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την επενδυτική δραστηριότητα, σημειώνει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες επενδύσεων. Η πρώτη κατηγορία αφορά στις επενδύσεις που εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και ουσιαστικά δεν τις άγγιξε η αύξηση των επιτοκίων. Η δεύτερη κατηγορία, αφορά τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, που έχουν έναν δανεισμό εδώ και πολλά χρόνια, και σε πολλές των περιπτώσεων είχε αναδιαρθρωθεί λόγω των μνημονίων. Οι επιχειρήσεις αυτές, ξαναβρήκαν τώρα έναν τοίχο μπροστά τους, που είναι η αύξηση των επιτοκίων. Υπήρχαν επιχειρήσεις που είχαν 2,5% επιτόκιο και σήμερα βρίσκονται στο 6%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, σημαίνει «ροκάνισμα» της ρευστότητας, επί της ουσίας, ταμειακής ρευστότητας, που σημαίνει και μία ανάκρουση, ως ένα σημείο, για κάποια επενδυτικά σχέδια, κυρίως σε εκσυγχρονισμό όμως, όχι σε καινούργια ξενοδοχεία.

Η ψήφος εμπιστοσύνης από τους tour operators για το 2024

Κλείνοντας με ανοδικό αποτέλεσμα το 2023 συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Τάσιος θεωρεί δεδομένη για την επόμενη χρονιά την ψήφο εμπιστοσύνης των tour operators στη χώρα. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Ρόδου και την επόμενη μέρα, καθώς με βάση την εμπειρία των τελευταίων 20 ετών, δεν έχει συμβεί ποτέ από τους tour operators να επανέλθουν τόσο γρήγορα μετά από μία, επί της ουσίας, φυσική καταστροφή. Η ψήφος εμπιστοσύνης, σημαίνει ότι το προϊόν έχει τοποθετηθεί ψηλά, όσον αφορά στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες και τη φιλοξενία. Επίσης, ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο για το 2024, είναι ότι τα συμβόλαια που υπογράφονται κινούνται με αυξήσεις περίπου στο 5% με 7% , αν και οι πληθωριστικές πιέσεις θα δικαιολογούσαν και αυξήσεις, κοντά στο 10%. Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος, όλοι καταλαβαίνουμε στην αγορά ότι θα πρέπει να μείνουμε ανταγωνιστικοί. Το πρόβλημα πια στους tour operators, δεν έχει να κάνει μόνο με τον προορισμό, που σαφώς παίζει τον ρόλο του, αλλά με το πορτοφόλι της μέσης οικογένειας στην Ευρώπη. Παρά ταύτα, διαπιστώνει μία επιστροφή των επισκεπτών στο οργανωμένο τουριστικό πακέτο. Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια, τονίζει ότι όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη, για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πακέτο.

Οι προκλήσεις για το 2024

Στα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να διευθετηθούν για τον ελληνικό τουρισμό, προσδιόρισε τη ρύθμιση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, τη βελτίωση των υποδομών με βάση το χωροταξικό για τον τουρισμό και τη δρομολόγηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργαζομένων, τόσο με τις μετακλήσεις των ξένων από τρίτες χώρες, όσο και με τους ανθρώπους που έχουν πολιτικό άσυλο στη χώρα και μπορούν να εργαστούν. Για την τελευταία περίπτωση, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχουν πάνω από 25.000 άνδρες και γυναίκες που θα μπορούσαν να εργαστούν στον τουρισμό και αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Για τις μετακλήσεις, έχει ζητηθεί να δοθεί η αρμοδιότητα σε ένα υπουργείο και όχι σε 3 όπως συμβαίνει σήμερα. Σε ότι αφορά την κάρτα εργασίας, η οποία είναι δεδομένο ότι το 2024 θα εφαρμοστεί σχεδόν στα περισσότερα σημεία της χώρας, εκεί πρέπει, με ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση, να αναγνωριστούν οι αντικειμενικές διαφοροποιήσεις και δυσκολίες που έχει ο κλάδος.

Περισσότερα εδώ

 

Kατηγορίες

1

Σταδίου 24, 105 64, Αθήνα

Τηλ.: 210-3312535–6
Fax: 210-3230636
E- mail : info@hhf.gr