Blog Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΞ στο GRTimes (03.08.2021)

Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΞ στο GRTimes (03.08.2021)

Έχοντας μπει για τα καλά στην υψηλότερη σεζόν της τουριστικής περιόδου, οι πληρότητες ανά την Ελλάδα, όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, «για το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου η μέση πληρότητα είναι στο 80%». Ωστόσο, ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων και τον υψηλό δείκτη θετικότητας λέγοντας «για το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου, έχουμε ακόμη δρόμο» και συμπληρώνει «δυστυχώς, ο δείκτης των κρουσμάτων είναι αυτός που θα καθορίσει τη σεζόν από τέλος Αυγούστου και μετά».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Υψηλές οι θερμοκρασίες με τα θερμόμετρα να χτυπούν κόκκινο, αντίστοιχα υψηλές είναι και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ανά την χώρα, για το μήνα Αύγουστο, που παραδοσιακά αποτελεί την υψηλότερη σεζόν της τουριστικής περιόδου, τόσο για τους αλλοδαπούς όσο και για τους Έλληνες που θέλουν να απολαύσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης και διακοπών.

Ωστόσο, εν καιρώ πανδημίας, υψηλά παραμένουν και τα κρούσματα και οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 5.000 κρούσματα μέχρι το τέλος Αυγούστου, δεν επιτρέπουν σ’ όλους όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό να αισιοδοξούν, έστω με τον τρόπο που θα ήθελαν, και να δηλώνουν επιφυλακτικοί για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι δυο μήνες, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος.

«Πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα» δηλώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν βοηθάει σε νέες κρατήσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

«Δυστυχώς, ο δείκτης των κρουσμάτων είναι αυτός που θα καθορίσει τη σεζόν από τέλος Αυγούστου και μετά» δηλώνει ο κ. Τάσιος λέγοντας ότι οι όποιοι πελάτες θέλουν να έρθουν και να κάνουν διακοπές για εκείνη την περίοδο να παραμένουν διστακτικοί.

Πρώτη επιλογή «ήλιος + θάλασσα»
Προορισμοί ανά την Ελλάδα που προσφέρουν το πολυπόθητο δίπτυχο «ήλιος + θάλασσα» για τους καλοκαιρινούς μήνες και δη τις ημέρες που χαρακτηρίζονται από καύσωνα, άδειες, αργίες (π.χ. Δεκαπενταύγουστος) κτλ., για το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου κινούνται σε υψηλά επίπεδα με τη μέση πληρότητα να βρίσκεται στο 80%.

«Για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, έχουμε ακόμη δρόμο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Τάσιος ο οποίος δεν παραλείπει να επισημάνει τις μειωμένες πληρότητες που παρατηρούνται σε προορισμούς που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα όπως οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία, τα Μετέωρα, πόλεις όπως τα Ιωάννινα, η Δράμα κτλ. Σε τέτοιες περιοχές, που επηρεάζονται κυρίως από τον περιηγητικό τουρισμό, οι πληρότητες είναι στο 40%.

Οι Βαλκάνιοι σώζουν την παρτίδα – Πρωταγωνίστρια η Ρουμανία

Σχετικά με τις εθνικότητες που κυριαρχούν τη φετινή, επίσης ιδιόμορφη σεζόν, λόγω κορωνοϊού, οι Βαλκανικές χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, κυρίως σε περιοχές που εξαρτώνται από τον οδικό τουρισμό.

«Πρωταγωνίστρια είναι η Ρουμανία, το νούμερο ένα, και ακολουθούν η Σερβία και τρίτη η Βουλγαρία» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Τάσιος προσθέτοντας ότι εκτός από τις περιοχές που χαρακτηρίζονται από τον οδικό τουρισμό, οι συγκεκριμένες εθνικότητες, φέτος, επέλεξαν και τα νησιά του Ιονίου.

«Επειδή βρέθηκαν κενά κρεβάτια, δόθηκε η δυνατότητα στους Βαλκάνιους να πάνε στα Ιόνια νησιά» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Σημειώνεται ότι στα Ιόνια νησιά, από τις πλέον δημοφιλείς τουριστικές αγορές είναι η Μεγάλη Βρετανία, με τους Βρετανούς τουρίστες να έχουν, ήδη, ξεκινήσει να έρχονται στην χώρα μας, όχι όμως στο ρυθμό που θα επιθυμούσαν οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού.

Νούμερο ένα η Γερμανία – ‘Πολυτελείας’ οι Ρώσοι τουρίστες
Η γερμανική αγορά εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα και φέτος που επιλέγει Ελληνικούς προορισμούς για διακοπές, ωστόσο και αυτή κινείται με χαμηλούς ρυθμούς ενώ η Πολωνία σημειώνει αύξηση κυρίως στα νησιά (Ρόδο, Κω, Κρήτη κτλ.) λόγω των αυξημένων πτήσεων τσάρτερ.

Σχετικά με τους Ρώσους, είναι ελάχιστοι σε σχέση με το 2019, και όπως αναφέρει ο κ. Τάσιος, «είναι μόνο πολυτελείας» εξηγώντας ότι είτε έρχονται με ιδιωτικές πτήσεις, είτε/και επιλέγουν αποκλειστικά πολυτελή ξενοδοχεία για τη διαμονή τους.

Ο οδικός τουρισμός μπορεί να πρωταγωνιστήσει
Με τις προσπάθειες που γίνονται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, άμεσους και έμμεσους που ασχολούνται με τον τουρισμό, για την ομαλή διέλευση των τουριστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Τάσιος, ο οδικός τουρισμός είναι αυτός που μπορεί να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

«Το μήνυμα που παίρνουμε είναι πως η εμπιστοσύνη των οδικών τουριστών μπορεί να καταστήσει την Ηπειρωτική Ελλάδα πρωταγωνίστρια και από άλλες χώρες – πέρα των Βαλκανικών- όπως Κεντρική Ευρώπη, Ουκρανία κτλ.» επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Σχετικά με την ελληνική αγορά, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ, έως τις 20 Αυγούστου οι πληρότητες είναι υψηλές, και στην χερσαία και στη νησιωτική Ελλάδα.

Για την Χαλκιδική, όπου ο κ. Τάσιος είναι και πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, οι πληρότητες κινούνται στο 80%, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που έχουν αποφασίσει να αποδράσουν από την καθημερινότητα επιλέγοντας τις παραθεριστικές τους κατοικίες.

Τέλος, σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα σεζόν, ο κ. Τάσιος εξηγεί πως για να μπορούμε να συγκρίνουμε τη φετινή σεζόν με το 2019 – χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό-, θα πρέπει να δούμε πως θα κυλήσουν Σεπτέμβριος και Οκτώβριος. «Είναι μακριά» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφερόμενος στους παραπάνω μήνες προσθέτοντας «σημασία έχει ότι είμαστε πολύ καλύτερα από το 2020».

Η συνέντευξη του κ. Τάσιου εδώ 

Kατηγορίες

1

Σταδίου 24, 105 64, Αθήνα

Τηλ.: 210-3312535–6
Fax: 210-3230636
E- mail : info@hhf.gr